dinsdag 10 december 2013


Van eerste overheid naar eerst de burger.   


Zo luidt de titel van het rapport van de Denktank van  de VNG, dat onlangs is verschenen. Voorzitter van wat formeel de Commissie Jaarbericht maatschappelijke initiatieven van de VNG Denktank was de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel. Voor het rapport zelf, zie http://bit.ly/1bu5UPr

Ik citeer uit het voorwoord van van Gijzel:

“ Er is op dit moment een mega-transitie aan de gang in de wereld, zeg ik wel eens, als ik middelbare scholieren toespreek die voor de belangrijke keuze van een vervolgopleiding staan. Op tal van terreinen zijn we op zoek naar nieuwe oplossingen voor de grote uitdagingen die op ons afkomen. Op het gebied van economie, van voedsel, milieu, energie, mobiliteit, van gezondheid en vergrijzing. Mensen worden steeds mondiger. Internet zorgt voor talloze nieuwe verbindingen, global en local, en in de manier waarop we het gebruiken dus glocal. En ook de manier waarop wij onze samenleving hebben georganiseerd is aan verandering onderhevig. De verticale lijn, ons democratisch bestel van Thorbecke, blijkt steeds vaker haaks te staan op de horizontale netwerksamenleving zoals Castells die beschrijft. Een netwerksamenleving die constant in ontwikkeling is en waarin mensen steeds weer opnieuw hun eigen plaats en rol kiezen. Twee werelden die samen moeten gaan, “Living apart together: Thorbecke en Castells”, zou je kunnen zeggen. Waarin wij als lokale overheid, als eerste overheid, ons moeten heroriënteren.

Wij hebben het afgelopen jaar een zoektocht gemaakt langs tal van maatschappelijke initiatieven. Misschien is de belangrijkste ontdekking die we hebben gedaan wel dat wij als overheid al lang niet meer altijd aan zet zijn. De publieke taak is steeds meer een publieke zaak, van burgers, ondernemers, zorginstellingen, kennisinstellingen, woningcorporaties. We zien steeds meer nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden ontstaan. Dat weten we natuurlijk al een tijdje. “Maatschappelijk initiatief”,”burgerparticipatie”, “participatiemaatschappij”, “van buiten naar binnen”, het zijn goed ingeburgerde termen in overheidsland. Maar hoe gaan daar wij daar nou mee om? “De burger centraal”, zeggen we, of zoals in de titel van dit jaarbericht, ”eerst de burger”. Maar dan bedoelen we nog al te vaak, dat WIJ de burger centraal willen stellen, dat WIJ de burger de kans moeten geven aan zet te zijn. Als de burger dat zelf, ongevraagd, gewoon doet, hebben we daar vaak nog geen goede reactie op……
Wij hebben voor dit jaarbericht vooral gekeken naar kleinschalige projecten. Maar ook bij grotere maatschappelijke initiatieven, ontstaan door samenwerking tussen bijvoorbeeld kennisinstellingen, zorginstellingen, woningbouwcorporaties, en bedrijfsleven, zien we dat de eerste overheid een nieuwe en andere rol past. Dit jaarbericht vertelt over onze zoektocht. Met behulp van een historisch en theoretisch kader hebben we bepaalde kenmerken en patronen van maatschappelijke initiatieven inzichtelijk gemaakt. Dit leidt in het laatste hoofdstuk tot een handreiking voor gemeenten, waarvan we hopen dat die u op uw zoektocht kan inspireren.”

Het rapport mondt uit een zevental stellingen:

“ Er is een nieuwe maatschappelijke realiteit ontstaan die de gemeenten vroeg of laat tot een nieuwe rolopvatting dwingt.
- De dynamiek van maatschappelijke initiatieven stelt de gemeente in staat ruimere definities van de publieke zaak te ontwikkelen.
- Contacten met de burgers die zich inzetten voor een maatschappelijk initiatief moeten primair in het teken van erkenning en waardering staan.
- Het feit dat de gemeente vaak een invloedrijke speler is, betekent dat haar optreden niet aan lagere maar juist aan hogere eisen moet voldoen.
- Maatschappelijke initiatieven zouden vaker aanleiding voor experimenten moeten zijn waarbij de gemeenten hun vermogen tot improviseren versterken.
- Wil de gemeente een rol spelen bij de bloei van een maatschappelijk initiatief, dan moet ze rekening houden met de specifieke uitdagingen die zich per fase aandienen.
- Gemeenten kunnen hun rol als ‘eerste overheid’ alleen waarmaken als ze de kansen die uit deze maatschappelijke initiatieven voortvloeien ten volle aangrijpen.”

Dus lezen dit rapport!


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185