maandag 16 december 2013


Een raadsbijeenkomst


Aanvankelijk was het de bedoeling dat de raad zich op donderdagavond 12 december  zou buigen over het thema Integriteit. De directe aanleiding moge voor iedereen duidelijk zijn die ook maar enigszins de laatste maanden de politiek in Laarbeek gevolgd heeft. Er was een programma gemaakt voor  deze avond dat er veelbelovend uitzag. De  bijeenkomst was geagendeerd als een besloten raadsbijeenkomst.

Enige dagen na de uitnodiging kregen de raadsleden een bericht waarin zij  een half uur eerder uitgenodigd werden voor een informatie over de stand van zaken met betrekking tot  de Ruit. Dit in verband met de aanvaarding van de motie-Faber  in de Tweede Kamer. Ook zou de raad geïnformeerd worden over de zienswijze van het college over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau, die tot 16 december ter inzage lag.

Tot zover ging alles goed. Al waren er wel stemmen die zich afvroegen of ook niet de raad met een zienswijze zou moeten komen.  Immers  de weg heeft jarenlang de gemoederen bezig gehouden. Het zou vreemd zijn als de raad van Laarbeek zich nu van commentaar zou onthouden. Eerlijk gezegd had ook ik verwacht dat het college hiervoor een voorstel zou doen. Alleen een zienswijze van het college is erg vreemd gezien de voorgeschiedenis.

Afgelopen maandag 9 december veranderde volledig onverwacht de situatie. Burgemeester Ubachs en wethouder Vereijken die zich afgemeld hadden voor de Regioraad van 12 december i.v.m. de raadsbijeenkomst over integriteit op hun schreden terug en meenden toch naar de regioraad te moeten gaan. Dit  in verband met een onverwacht aangekondigde motie. De fractievoorzitters stemden hiermee in en bliezen de bijeenkomst over integriteit af. Deze wordt verplaatst naar een later tijdstip, begin volgend jaar.

De bijeenkomst over de Ruit moest wel doorgang vinden. Het college wilde, zoals aangekondigd, de raad informeren over de zienswijze van het college. Dit ook in verband met de sluitingstijd (16 dec ) voor het indienen van  zienswijzen. In het overleg met de fractievoorzitters werd besloten de aanvangstijd te verschuiven van 19.00 naar 19.30 uur. In verband met de afwezigheid van de burgemeester kreeg ik het verzoek de vergadering voor te zitten. In dit overleg was sprake van een officiële raadsvergadering.
Tot mijn verbazing  werd dit de volgende dag compleet veranderd. Navraag door de griffier wees uit dat de burgemeester zich vergist had. Het was geen raadsvergadering maar een raadsbijeenkomst. Echt nieuwe informatie had wethouder van Zeeland niet; wel wilde hij dat de raad kennis zou nemen van de door het college opgestelde zienswijze. Ondertussen ging de pers op onderzoek uit. Met name werd de vraag gesteld waarom de bijeenkomst niet openbaar was. Een openbare raadsvergadering had inderdaad meer voor de hand gelegen, zoals de burgemeester maandag j.l. had voorgesteld.

Meteen aan het begin van de raadsbijeenkomst werd dit punt van openbaarheid aan de orde gesteld. De raad besloot unaniem de vergadering openbaar te maken. Feitelijk veranderde hiermee niets aan de situatie: er waren immers geen toehoorders. Als argument voor openbaarheid werd de gedachte gehanteerd dat iedereen vrijelijk kon terugkomen op het besprokene. Eigenlijk was dit een non-argument:  de raad verwarde beslotenheid en geheimhouding. Ik dacht dat dit laatste niet aan de orde was. Er waren een aantal raadsleden die uitspraken dat zij niet meer dan een half uur voor de zienswijze wilden uittrekken. Had men dan het belang van de zienswijze niet door, zo vroeg ik mij af.

Bij de bespreking van de zienswijze werden weinig gezichtspunten aangevoerd. De Werkgroep pleitte voor de toevoeging van een passage over fijnstof. Ook het CDA had een passage in haar zienswijze opgenomen. Het CDA stemt niet in met de zienswijze van de gemeente en komt met een eigen zienswijze. Biemans van PNL wilde een eigen reactie van de raad, naast die van het college. De raad nam dit over. Zijn voorstel in de zienswijze een resume toe te voegen, waarin Laarbeek zich “ volstrekt uitspreekt tegen de weg ” Hiervoor kreeg hij natuurlijk niet de handen op elkaar.

Ik denk dat deze twee nagenoeg gelijke zienswijze een vreemde indruk zal maken in Den Bosch

De  raad zal er zich op 23 januari over buigen voor een formele goedkeuring.


Voor reactiewphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185