zondag 15 december 2013

  

  

De Sociale Staat van Nederland .


Om de twee jaar verschijnt het rapport over De sociale Staat van Nederland. Elke keer opnieuw wordt uitgekeken naar dit rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP ). Woensdag 11 december is het rapport De sociale Staat van Nederland 2013 verschenen. In de pers is er driftig over gepubliceerd. De  insteken waren overigens heel divers. De Telegraaf legde de nadruk op de achteruitgang van de kleine zelfstandigen;de NRC op de afname van de negatieve stemming over immigratie en integratie;de Volkskrant pikte er uit dat de Nederlander gelukkig was, maar somber over de economie. Het ED tenslotte kopte: “ Volk van ` tevreden mopperkonten ` ”. Voor iedereen was in het rapport kennelijk wel iets van zijn gading te vinden.

Allerlei onderwerpen komen in het rapport aan bod. Al met al geeft het een goed beeld van de stand van zaken in de BV Nederland. Wie wil, kan vergelijkingen maken met het rapport van 2011 en zo veranderingen in beeld brengen. Hij kan ook conclusies trekken uit de actuele stand van het land.

De meest opmerkelijke uitspraak, althans voor mij,  vond ik een citaat van Rob Bijl, de adjunct-directeur van het SCP, in het ED van donderdag 12 december:

“ Zolang je werk hebt en je in goede gezondheid verkeert,dan is er eigenlijk geen crisis ”

De uitspraak zal ongetwijfeld waar zijn , maar wel heel erg schrijnend voor iemand die werkeloos is of ziek! Ook blijkt dat de meest kwetsbare groepen er het hardst op achteruit gaan.  Opnieuw denk ik dan.

 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185