zondag 8 december 2013


Raadsvergadering


De Laarbeekse raadsvergadering draaide voornamelijk om de behandeling van de bestuurlijke inrichting van de Peelsamenwerking. De raad deed er ruim anderhalf uur over. Ter vergelijking: de gemeenteraad van Helmond deed er slechts10 minuten over. Raffelde de Helmondse raad het voorstel af of deed de Laarbeekse raad er veel te lang over?

Met het aangaan van de Peelsamenwerking wordt een grote stapgezet. Logisch dat een raad hierbij uitvoerig wil stilstaan en de verschillende mogelijkheden voor de bestuurlijke inrichting van deze samenwerking wilde wegen. De Laarbeekse raad heeft dit woensdag avond zeer minutieus gedaan. In Helmond lag een heldere concept-zienswijze voor. In Laarbeek waren twee stukken voorgelegd die sterk van elkaar afweken qua insteek en onderling met elkaar in tegenstrijd waren. Dat bevorderde de discussie niet erg.

Elke fractie had in de eerste instantie haar eigen bijdrage. Allemaal met een positieve ondertoon met betrekking tot de Peelsamenwerking. Er had geen onderlinge afstemming plaatsgevonden. Elke fractie zong haar eigen lied. Heel erg eenstemmig klonk het niet. Er was een warrig verhaal van PNL; een korte stellingname van het CDA, aansluitend op de opmerkingen die al in de commissie gemaakt waren; een wat afhoudend verhaal van ABL; een wat lastig te duiden verhaal van De Werkgroep, waarin geprobeerd werd afstand te nemen van de eerdere stellingname in de commissie; een positieve stellingname van de VVD en een standpuntbepaling van de PvdA waarin enerzijds begrip werd opgebracht voor de bezorgdheid van het college m.b.t. zorgvuldigheid en tempo en anderzijds grote steun voor de voorgestelde klankbordgroep. De PvdA noemde deze “de schakel tussen raden ”.

De reactie op de eerste instantie van wethouder Vereijken was to the point en straight. Zonder tussenzinnen ditmaal. Het was duidelijk het lid van de stuurgroep die sprak. Hij deed nauwelijks moeite om te verbinden. Toen de tweede instantie begon, had ik in ieder geval het idee dat we nog ver van huis waren. Ik had het gevoel dat er hoognodig e.e.a. rechtgezet moest worden en de neuzen in dezelfde richting gezet moesten worden. Ik heb de indruk dat me dat redelijk goed gelukt is. Ik was wel gedwongen om weer eens ouderwets de trom te roeren en de confrontatie te zoeken met ABL en de PvdA. Uiteindelijk stemde de raad unaniem in met de uitgangspunten voor een zienswijze zoals de burgemeester deze na een schorsing formuleerde.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185