zondag 7 december 2014


Thuis voelen


Heel vriendelijke dames,ambtenaressen van de sociale dienst in Gemert , proberen het huisbezoek bij zorgvragenden een vriendelijk karakter te geven. Niet meer dat stijve gesprek van de ambtenaar die bedreigend overkomt. Zij gaan naar de mensen thuis en voeren gesprekken als “ zussen ”.

In plaats van een ongezellig professioneel gesprek bij de sociale dienst schuift de ambtenaar nu aan de keukentafel aan. “ Als ware hij een familielid.” Zelfs verklaarde een ambtenaar dat zij de gesprekken voerde “vanuit de onderbuik ” om toch maar niet als bureaucratisch, kil en rationeel over te komen. Ik heb dit niet uit de eerste hand. Ik las het dit weekend bij Jan Willem Duyvendak. In een artikel in de NRC steekt hij de draak met deze ambtenaren en de staat  die iedereen dwingt om zich hier thuis te voelen . Duyvendak doet dit niet helemaal ten onrechte, denk ik.

Jan Willem Duyvendak legt in zijn artikel de vinger op de zwakke plek in het overheidsbeleid. Thuis is heilig verklaard. Om af te dwingen dat mensen thuis ook meer voor elkaar gaan doen,verscherpt de politiek voortdurend de norm voor “gebruikelijke zorg ”. Zo wil de overheid bezuinigen op de langdurige zorg. De vraag of dit kan, wordt overigens niet gesteld. De afgesproken bezuiniging moet gehaald worden , anders wordt- zo luidt het parool- wordt de zorg op termijn onbetaalbaar.

Dit alles leidt tot heel vreemde stellingnames. Een heel vreemde zie je in Amsterdam. Hier probeert de overheid het thuisgevoel van de Amsterdammers met 2 procent per jaar te laten stijgen ! En dat in een land waar kennelijk steeds minder burgers  zich thuis voelen. Wie bedenkt zoiets?  


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185