donderdag 4 december 2014


Getriggerd


Mijn aandacht werd gisteren getriggerd door een opinie-artikel van Sjoerd Romme. Romme is hoogleraar Ondernemerschap& innovatie aan de TU/e. Volgens hem is het bestuur hard aan vernieuwing toe. Hij is overigens niet de enige die de  piramidestructuur die we in ons land kennen niet meer voldoet. Stadsregio’s zijn in opkomst. Niet voor niets maakte  Benjamin Barber furore met zijn boek Als burgemeesters zouden regeren. De euforie over het boek is overigens ondertussen wel over.

Romme wijst er in zijn artikel op dat de hoofdlijnen van de gemeentelijke democratie in de 18e eeuw zijn ontwikkeld. Deze representatieve democratie was destijds het antwoord op de opkomst van het grote aantal mondige burgers. Het systeem paste wonderwel bij een samenleving waarin slechts een kleine elite toegang tot kennis en opleiding had. Dit is ondertussen wel wat anders. Hiermee is de representatieve democratie zoals we die n u kennen, steeds meer onder druk komen te staan. Romme wijst in dit verband op een experiment in de gemeente De Utrechtse Heuvelrug, waarin nieuwe wegen worden ingeslagen.

Dit laatste triggerde mij. Ik ben  dus op zoek gegaan naar nadere informatie. Op de website van de gemeente De Utrechtse Heuvelrug heb ik die ook gevonden. Alle in en outs heb ik nog niet helder op het netvlies.  Wel is het mij  duidelijk geworden dat hier betrokken burgers op een interessante manier betrokken worden bij de ontwikkeling van een visie op een fundamentele vernieuwing van hert lokale bestuur. Deze visie impliceert een heel andere kijk op het functioneren van de gemeenteraad. De raad wordt veel minder inhoudelijk. Zij checkt alleen of de beleidsvoorstellen van de ( burger)projectgroep voldoet aan de eerder gestelde voorwaarden en geeft vervolgens binnen de afgesproken beleidsregels alle vrijheid voor de implicatie.

Dit alles is een ingrijpende verandering. Het werkt echter alleen als alle partijen de werkwijze onderschrijven en daar in de praktijk ook naar handelen. Burgers moeten ook het gevoel hebben dat zo is. Anders mislukt het natuurlijk.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185