dinsdag 9 december 2014

Nieuwe overeenkomst Woningstichting


Afgelopen maandag  stond eindelijk het raadsvoorstel over de van de overeenkomst met de Woningstichting Laarbeek op de site van de gemeente. De overeenkomst zelf stond er nog niet in zijn geheel op. Alleen de eerste bladzijde was opgenomen; de overige bladzijde(n) ontbraken nog. Opvallend was ook dat de overige onderliggende stukken niet gepubliceerd waren ,maar voor raadsleden bij de griffier ter inzage waren gelegd. Waarom zo terughoudend, vraag je je dan af. Deze terughoudendheid is niet van vandaag of morgen. Het lijkt er sterk op dat het college steeds vaker uit voorzichtigheid of prudentie hiervoor kiest. Niet verstandig lijkt mij, We hebben toch niets te verbergen, nietwaar?

Het is goed dat de gemeente en de Woningstichting tot een overeenkomst zijn gekomen. Zo wordt in ieder geval een langdurige juridische procedure met een ongewisse uitkomst voorkomen. Gemeente en Woningstichting hebben vanuit beider belang elkaar gevonden. Alle twee hebben concessies moeten doen  en dus veren moeten laten.

De vorige overeenkomsten met de Woningstichting, achteraf gezien, niet onder het goede gesternte afgesloten.  De Woningstichting heeft tot tweemaal toe aan een gesloten overeenkomst af te zien. Allerlei zaken hebben hierbij meegespeeld. 

Ik denk hierbij aan een overschatting van de eigen mogelijkheden, de repercussies van de economische crisis en de gewijzigde opvattingen over de taak van een woningbouwstichting. Er is veel misgegaan in woningbouwland en woningbouwstichtingen zijn teruggeworpen op hun primaire taal: de sociale woningbouw. 

De Laarbeekse Woningstichting is in het geweld niet helemaal overeind gebleven en heeft een fusie moeten aangaan met WOCOM. Ook de gesloten overeenkomst met de gemeente over bouwen rond de voorzieningenclusters heeft zij niet overeind kunnen houden. Zij moet hiervoor een fikse boete van € 2,3 milj. aan de gemeente betalen. Dit is wel geld van de huurders!

Ook de gemeente heeft water bij de wijn moeten doen. Zij ontvangt weliswaar een tegemoetkoming van de Woningstichting als vergoeding voor de gederfde inkomsten. De  geraamde inkomsten ten bate van de voorzieningenclusters blijven hierdoor beneden de raming. Laarbeek zal dit nu zelf moeten oplossen.

Anderzijds wordt het woningbouwprogramma nu aangepast. Er komt uitstel voor de plannen in Beek en Donk. Dit is winst. Hierdoor wordt het aantal bouwlocaties die in aanbouw zijn beperkt. Aan de andere kant voorziet de nieuwe overeenkomst  erin dat de geplande locaties in Lieshout en Mariahout nu wel doorgang kunnen vinden. Het CDA heeft altijd voor deze  keuze gepleit: niet nog meer  bouwlocaties in Beek en Donk en bouwen in Lieshout. Dit laatste is nu gelukt.

We zijn heel tevreden over het eindresultaat dat nu voorligt. Natuurlijk resteert nu nog de zorg voor Aarle-Rixtel, waar ook een reële behoefte bestaat aan een nieuwe bouwlocatie voor de toekomst.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185