maandag 8 december 2014


Het uur U


Het uur U nadert met rasse schreden. Op 1 januari a.s. moeten gemeenten klaar zijn voor de grote transities. Wettelijk mag misschien alles op het allerlaatste nippertje  rond zijn gekomen. Of gemeenten het ook lukt, blijft de grote vraag.

Voor gemeenten is het ook extra moeilijk. Zij krijgen er veel nieuwe taken bij, maar het zijn ook taken op terreinen waar zij geen ervaring mee hebben en ze missen dus expertise. Dit is een reëel gevaar en zou hen wel eens kunnen opbreken. Ongelukken zullen er ongetwijfeld gebeuren, zeker in de jeugdzorg. Zullen de gemeenten hiertegen opgewassen zijn? Laten we hopen dat zij stress bestendig zijn.

Ik hoor niet bij de pessimisten die alleen maar kommer en kwijl verwachten. Gemeenten staan dichterbij de burgers en kunnen dus sneller en adequater reageren dan een bestuur op afstand. Tenminste als zij  de bureaucratie van zich af kunnen zetten. Het grootste gevaar voor het slagen van de transities is dat de regering meteen een forse bezuiniging heeft ingeboekt, die meteen gerealiseerd moet worden. Dit is een dwaas besluit. Waarom in één keer en waarom niet geleidelijk?

Verrassingen zullen niet uitblijven. De laatste dagen zie ik berichten voorbijkomen , waarin  gewaarschuwd wordt voor bijkomende kosten. Deze lijken hoger uit te vallen dan verwacht. Met name de kosten voor de arbeidsintensieve  keukentafelgesprekken lijken de pan uit te rijzen. Veel gemeenten spelen op save. Deze op zich begrijpelijke voorzichtigheid is geen goede voedingsbodem voor een creatieve aanpak van de zorgverlening. Juist deze creativiteit hebben we heel hard nodig.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185