woensdag 3 december 2014


MRE


Een van de punten op de agenda van de raadsvergadering van volgende week heeft betrekking op  de deelname aan de nieuwe Metropool Regio Eindhoven. Deze MRE wordt de opvolgster van het SRE.

Feitelijk  gaat het bij de besluitvorming in de raad om een structuurwijziging. Heel opvallend is dat het onderwerp nauwelijks aandacht heeft getrokken. Voor de meeste raden  een beetje een ver van mijn bed show. Weinig raadsleden lijken zich in de materie verdiept te hebben. Klaarblijkelijk worden andere zaken belangrijker geacht. De regionale samenwerking houdt de gemoederen niet bezig. Daardoor heeft tot op heden de nieuwe structuur van de regionale samenwerking te weinig aandacht in de betrokken raden gekregen. Het is teveel een zaak van burgemeesters en wethouders geweest . De raden zijn er nauwelijks bij betrokken. Diepgaande discussies ontbraken.

Iets van de onvrede over het proces en de uitkomsten kwam vorige week in het ED naar buiten in een artikel “ Regio-politici hekelen grote macht van de stad ” De kritiek focust zich op de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel en daarmee slechts indirect op de nieuwe structuur.

De kritiek  op van Gijzel is niet nieuw. Dit betekent overigens niet zonder meer dat de kritiek juist is.  Van Gijzel heeft een vastomlijnde opvatting over     de wijze waarop hij nu zijn functie als voorzitter van het SRE en straks van de MRE gestalte moet geven. Dat is vooral optreden als boegbeeld van  de regio op het wereldtoneel en als begenadigd ambassadeur van Brainport. Het geneuzel van de regio is hem een gruwel. Arrogantie en een zekere mate van dedain over wat hij als gezeur in de regio die in zijn ogen minder n zijn,  kan hem niet ontzegd worden. En dat zou wel eens zijn achilleshiel kunnen worden, als hij niet oplet.

Het ED constateert dat een deel van  de regio baalt van de steeds grotere macht die de burgemeester van  Eindhoven krijgt. Niet alleen in kleinere gemeenten wordt met argusogen gekeken hoe burgemeester Rob van Gijzel macht naar zich toetrekt. Onder meer in Valkenswaard, Veldhoven, Best en Oirschot klinkt kritiek. Letterlijk schrijft het ED:

“ Aanleiding voor het gemor is de totstandkoming van het nieuwe samenwerkingsverband Metropoolregio. Gemeenteraden spreken zich rond deze tijd uit over de uitgeklede opvolger van het huidige SRE, met daarin 21 regiogemeenten. Er wordt straks samengewerkt op zes gebieden waarvan economie, ruimte, mobiliteit de belangrijkste zijn. De regio heeft dan twee bazen: de burgemeesters van Eindhoven en Helmond. Zij vertegenwoordigen de regio bij grote projecten en in binnen­ en buitenland. Dat wekt wrevel. Want, zo vraagt het Valkenswaardse college van burgemeester en wethouders zich af, wie garandeert dat hij écht de belangen behartigt van 21 gemeenten en niet alleen die van Eindhoven? Valkenswaard vindt het allemaal niet goed onderbouwd. Ook in Veldhoven, de grootste gemeente in de regio na Eindhoven en Helmond, uitte de lokale coalitiepartij GBV deze week kritiek op de vrijbrief die van Gijzel met de samenwerking wordt gegeven. In Best, Oirschot en enkele Kempen- gemeenten wordt al langer geroepen dat de stad veel op eigen houtje beslist. Er is niet alleen kritiek op de macht van Van Gijzel. Valkenswaard eist onder meer opheldering over de 4,6 miljoen euro aan personele kosten waarvoor het 22-koppige ambtenarenapparaat straks in de boeken staat. ”

Met name dit laatste zal van Gijzel wel onder de categorie gemeentelijke kortzichtigheid  scharen.

De kritiek uit Valkenswaard is niet van vandaag of morgen. Eigenlijk was het een verrassing dat maar één van de Zuidoost-Brabantse burgemeesters zich in februari niet achter de uitgangspunten van de Metropoolregio Eindhoven schaarde. Dat werd hem toen niet in dank afgenomen. Ook van Gijzel reageerde  gepikeerd. “ Wat meer respect voor de democratische besluitvorming had de Eindhovense burgemeester gepast” schreef het ED destijds in een commentaar.

Er is te weinig echte discussie geweest over de samenwerking die we in deze regio nodig hebben. Niet alleen te weinig discussie,maar ook een discussie in te beperkte kring. De nieuwe MRE krijgt aanzienlijk minder taken dan de SRE. We belijden wel dat samenwerking in Zuidoost - Brabant nodig is, maar we hebben onvoldoende duidelijk wat gemeenten daarvoor uit handen moeten geven. De raden worden in de MRE op afstand geplaatst .In het nieuwe MRE-model krijgen alleen burgemeesters en wethouders zitting. Formeel houden de gemeenteraden het laatste woord, maar in de praktijk kan het heel moeilijk worden om nee te zeggen tegen voorstellen die in regionaal verband zijn voorgekookt. Vergeleken met het SRE doen we grote stappen achterwaarts. Dit lijkt niet verstandig.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185