zondag 7 mei 2017


Laarbeek in de krant

 

Deze week drie artikelen over Laarbeek in het  Eindhovens dagblad. Voorwaar geen slechte score voor een redelijk kleine gemeente als Laarbeek. Twee artikelen waren ronduit positief; het derde was qua inhoud erg teleurstellend.

Om te beginnen met de positieve publicaties. Op donderdag 4 mei schreef het ED over het bouwproject van woningbouwvereniging Bergopwaarts in Aarle-Rixtel. Hier het Klavier gebouwd. Het worden nieuwe sociale huurwoningen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het koopappartementen zouden worden. Hiervoor bleek onvoldoende belangstelling. Dus het plan werd veranderd. Nu worden het 22 huurwoningen met een huurprijs tussen de 590 en 640 euro per maand.

Met dit project krijgt Aarle-Rixtel er weer een aantal woningen bij. Voor de toekomst blijft het lastig in dit dorp geschikte nieuwe bouwaccommodaties te vinden. Vreemd blijft wel dat er in Aarle onvoldoende belangstelling voor koopwoningen in het Klavier bestond. Dit moet natuurlijk grondig onderzocht en geanalyseerd worden.

Het tweede artikel was van geheel andere aard. Wethouder Joan Briels kwam hierin aan het woord over een heel mooi project: een ideeënwedstrijd voor de vijf beste duurzaamheidsplannen. De gemeente heeft hiervoor € 150.000,00 beschikbaar gesteld. Een uit vijf personen bestaande jury met niet de minste namen gaan de winnaars aanwijzen. Dit gebeurt allemaal op 21 juni in het Dorpshuis in Lieshout in een programma ontleend aan de Japanse televisie, Dragon’ Den.

De ideeënwedstrijd is een van de plannen die voortvloeien uit het duurzaamheidsprogramma van de gemeente, Laarbeek Energiek. Hiermee wil Laarbeek duurzaamheid daadwerkelijk in het vaandel zetten. Heel veel gemeenten zijn op dit moment op dit terrein bezig. De Laarbeekse aanpak is opvallend en verrassend.

Over het derde artikel ben ik minder te spreken. Het Helmondse college zet
een streep door de ideeën over een fly-over over de Zuid- Willemsvaart. Dit op basis van een studie, waaruit zou blijken dat een nieuwe brug over het kanaal onacceptabel veel verkeer in de Helmondse woonstraten met zich mee zou brengen. Met name de verkeerstoename in de Julianalaan is voor Helmond niet acceptabel. Dinsdag 16 mei komt het rapport in de Commissie Omgeving aan de orde.

Het rapport zelf staat nog niet op de site van de gemeente Helmond. Dus moet ik het doen met het artikel van Simon Rood in het ED van 5 mei j.l. Aan de lijdensweg van de Beekse brug lijkt geen einde te komen. Eerst wordt De Ruit afgewezen, vervolgens wordt een ondertunneling als te kostbaar bestempeld en nu wordt vervolgens een redelijk alternatief naar de prullenmand verwezen met het meest vreemde argument dat iemand zich kan voorstellen: bestemmingsverkeer leidt tot teveel overlast!

Ik ben heel benieuw naar de reactie van het Laarbeekse gemeentebestuur! Het onderzoek werd destijds immers aangekondigd als een gezamenlijke studie va de gemeenten Helmond, Gemert-Bakel en Laarbeek. Van Zeeland heeft hierover de commissie en de raad bij mijn weten tussentijds nooit goed geïnformeerd.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185