zondag 21 mei 2017


                   Burgerparticipatie.


De overheid kan niet meer alles behappen. De middelen en mensen ontbreken haar. Zij moet noodgedwongen een stap terugdoen. In dit verband wordt  ook wel gesproken over een terugtredende overheid. Taken die de overheid noodgedwongen moet laten liggen, zullen dus vrijwillig door burgers opgenomen moeten worden. In dit verband wordt gesproken over burgerparticipatie. Ook wordt de term doe-democratie gebezigd. In beide concepten gaat het dus om vrijwilligerswerk door burgers zelf dus.

Laarbeek is niet de enige Nederlandse gemeente die de deur wijd open zet voor nieuwe ontwikkelingen. De gemeente investeert stevig in een aantal nieuwe ontwikkelingen. Zoals in  veel gemeente staan hier duurzaamheid en burgerparticipatie hoog in aanzien. En terecht. Jammer is dan dat de resultaten niet altijd meevallen. Op zich geen reden om te wanhopen, want het zijn projecten met een lange adem. Enige durf en lef zijn hierbij wel degelijk vereist.

Lef en durf kun je veel Laarbeekse ambtenaren niet ontzeggen. Zij zijn creatief en ook zeker initiatiefrijk. De Laarbeekse raad blijkt vaak stukken voorzichtiger te zijn. Bij het project “ Van Binnen naar Buiten ” koos het presidium voor een veel voorzichtigere aanpak dan ambtelijk werd voorgesteld. Koud watervrees? Het lijkt erop.

Een cultuuromslag vraagt tijd. Heel veel tijd soms. UIt de tussenevaluatie van het WMO beleidsplan 2015- 2018 bleek dit andermaal. In de commissie Sociaal Domein gaf projectleider en beleidsambtenaar Rianne Schwillens een toelichting op de uitkomsten van deze tussenevaluatie. De doelstellingen zijn niet geheel bereikt; er is sprake van een forse onderbesteding met als gevolg dat de kredieten niet opgesoupeerd zijn. Bijna de helft van het beschikbare budget voor welzijnsactiviteiten is nog over. De organisaties hebben de weg naar de subsidiepotten in het geheel of gedeeltelijk nog niet weten te vinden. Ruim 55.000 euro ligt nog op de plank voor de 7 speerpunten, die benoemd zijn.

Al bij al geen reden om met het project te stoppen. Met enkele aanscherpingen op onderdelen wordt  het voortgezet. Positief is ook dater enkele nieuwe projecten tot ontwikkeling zijn gekomen die terecht juweeltjes genoemd mogen worden. Een conclusie die ook uit de tussenevaluatie getrokken kan worden  is dat Laarbeek op dit moment meer behoefte heeft aan “doeners ”dan aan  “ denkers ”. In het najaar gaat de gemeente hierover een symposium organiseren.

En verder was het de week van de lijstjes. Ede was in een onderzoek de meest gelukkige plaats. Helmond scoorde ook goed met 87,1%. Laarbeek scoorde zelfs nog hoger met 88%. Deze week verscheen ook de misdaadmeter van het AD. Eindhoven was ongelukkig met de 2e plaats. Helmond was gelukkig met een  betere plaats dan vorig jaar, de 22e . En Laarbeek was helemaal gelukkig met zijn 329e plaats; het behoort daarmee tot de top van de veiligste plaatsen in Nederland. Prima!

Vraag is alleen of Laarbeek wel voldoende vrijwilligere  doeners voor deze opgave heeft.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185