dinsdag 1 januari 2013



 

Vooruitblik


Een geheel nieuw jaar ligt voor ons. Als we de financiële vooruitzichten moeten geloven wordt 2013t een moeilijk jaar. De crisis wil maar niet overgaan en blijft ons last bezorgen.2013 zou wel eens voor ons land het lastigste crisisjaar kunnen worden. Dat er in Den Haag een regering zit, die van het ene incident naar het andere gaat, geeft weinig vertrouwen dat zaken ook daadwerkelijk opgelost gaan worden. Met name de VVD met Mark Rutte lijkt  de weg helemaal kwijt te zijn. Ik ben benieuwd overigens hoe de hele en halve VVD’ers binnen PNL hierop zullen reageren. Het flirten met de VVD zal de komende tijd wel wat minder worden, verwacht ik.

2013 wordt een  belangrijk jaar. Er staan bestuurlijk ingrijpende veranderingen voor de deur die menigeen niet in de koude kleren zullen gaan zitten. Ik denk hierbij aan de zgn. transities die er aan zitten te komen. De veranderingen op het terrein van de jeugdzorg,de AWBZ en wat nu de participatiewet wordt genoemd ( oorspronkelijk Werken naar Vermogen ). Al deze wetten tonen de hypocrisie van de decentralisatie aan: alles moest van het Rijk naar de gemeenten die het efficiënter zouden kunnen, maar die nu te klein blijken te zijn om het zelf te kunnen. Dus worden we als gemeente gedwongen allerlei onduidelijke samenwerkingsconstructies aan te gaan met andere  gemeenten, waar we dadelijk als raad geen enkel zicht meer op hebben. Alleen de supergemeenten met 100.000 inwoners of meer zouden deze decentralisaties volgens het kabinet aankunnen. Dit is toch wel heel raar, decentralisaties die leiden tot grootschalige gemeentelijke herindelingen!

Als CDA zullen wij het komende jaar deze ontwikkelingen heel kritisch blijven volgen,waarbij wij wel duidelijk oog hebben voor de positieve elementen die in de kanteling zitten. Wij erkennen dat deze kanteling, waarbij noodgedwongen meer inzet wordt gevraagd van familie,buren en vrijwilligers, een absolute noodzaak is voor het behoud van de leefbaarheid van grote groepen binnen onze samenleving. We hebben teveel naar de overheid geschoven. Hierbij hebben we het middenveld  geëlimineerd.

Op 1 januari 2013 is de gemeentelijke organisatie op een andere wijze geschoeid. Deze reorganisatie  is grotendeels buiten de raad omgegaan. Een enkele keer is de commissie Algemeen Bestuur in grote lijnen geïnformeerd over wat erop stapel stond, maar daar is het ook bij gebleven. Op deze manier groeit de organisatie steeds verder weg van de politiek. Dit is zeker geen goede ontwikkeling. De politiek heeft dit wel laten gebeuren.  Ik denk dat deze ontwikkeling gekeerd moet worden.

“There is not such thing as society”is een uitspraak van de Margareth Thatcher die veelvuldig foutief geciteerd wordt om de afbraak van de verzorgingsstaat te verklaren. Om de haverklap kom je de uitspraak tegen. Hij is onjuist. Het volledige citaat zegt iets anders:

“Ik denk dat we een periode hebben gehad waarin te veel mensen de boodschap kregen dat het de taak van de overheid is hun problemen op te lossen. ‘Ik heb een probleem, ik vraag een uitkering.’ ‘Ik ben dakloos, de overheid moet een woning voor me regelen’. Ze schuiven hun probleem af op de samenleving. En, weet u, de samenleving bestaat niet. Er zijn individuele mannen en vrouwen en er zijn gezinnen. En een overheid kan alleen iets doen door middel van die mensen. Mensen moeten eerst naar zichzelf kijken. Het is onze plicht in de eerste plaats voor onszelf te zorgen, en vervolgens voor onze buurman. Mensen denken te veel aan hun rechten en niet aan hun plichten. Er bestaat geen recht zonder dat iemand eerst een plicht heeft vervuld.”

Thatcher verwoordt hiermee een conservatief standpunt: eigen verantwoordelijkheid eerst. Maar ze wijst ook op het belang van solidariteit. Met “no such thing as society ” bedoelt ze dat de samenleving wordt gemaakt door onszelf. Dat is geen lofzang op keihard individualisme; ook in 2013 is deze boodschap nog steeds relevant.

Laarbeek heeft een toekomstvisie. Deze visie beschrijft hoe Laarbeek er in 2015 zal uitzien. De visie is opgesteld in de hoogtijdagen van de economische welvaart. De crisis heeft hier een eind aan gemaakt. Er is derhalve alle reden om de optimistische Toekomstvisie Laarbeek 2015 aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. Dit moet volgens ons niet in pessimistische zin; een wat realistischer beschrijving zou passender zijn, maar wel een toekomstvisie met een optimistische stip op de horizon. Hiermee zouden wij in 2013 een aanvang moeten maken. Maar dan deze keer wel samen met de inwoners van Laarbeek. Dit wordts de testcase voor daadwerkelijke burgerparticipatie.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185