maandag 7 januari 2013



 

Nieuwjaarstoespraken


Het voordeel van de “ verzamel Laarbeeker ” van de Kerstdagen en Nieuwjaar is dat je en passant ook in een inkijkje krijgt  in de andere gemeente waar van Helvoort zijn weekklad verspreidt. Zo waren afgelopen week in het weekblad de Nieuwjaarstoespraken van de burgemeesters uit het verspreidingsgebied te lezen.

Erg afwijkend waren ze niet. In alle toespraken stond de crisis centraal en de gevolgen die op de gemeente afkomen. De burgervaders waren bezorgd over de impact die dit voor de burgers zal hebben. Wat mij opviel was ook dat zij nauwelijks oplossingsrichtingen aandroegen.

 Ook de kabinetsplannen met betrekking tot de gemeentelijke herindeling kwamen ruimschoots aan bod in deze Nieuwjaarstoespraken. De burgemeester wezen in grote lijnen deze grootschalige herindeling gaf, al erkenden zij wel de noodzaak tot gemeentelijke samenwerking. Onze burgemeester was dat heel duidelijk in: Laarbeek gaat uit van de eigen kracht en wil primair samenwerking met de Peelgemeenten. Opvallend was dat ik hem samenwerking met Gemert-Bakel niet expliciet hoorde noemen! Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel blij was met deze duidelijke keuze voor de Peelgemeenten!

Een oplossingsrichting gaf wel de burgemeester van Den Bosch in zijn Nieuwjaartoespraak voor de Kamer van Koophandel. Volgens Rombouts gaat Agro en Food het image van de regio Noordoost-Brabant worden.  Daarmee gaat dit deel van de provincie terug naar de roots. "Landbouw en voedselindustrie zit van oudsher in ons bloed", zei Rombouts volgens het Brabants Dagblad  tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Kamer van Koophandel in de Brabanthallen. "De afgelopen jaren hebben we soms tien, soms vijf ballen in de lucht willen houden, maar nu maken we nadrukkelijk een keuze." Hiermee verwacht Rombouts dat de regionale economie uit het slop kan worden getrokken. "We hebben een grote historie op deze gebieden en het is de groeibriljant van de economie."
Rombouts zei ook dat er op korte termijn al 13,8 miljoen euro beschikbaar is om deze sector op te krikken en hij rekent op nog veel meer geld uit provinciale investeringsfondsen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185