donderdag 25 augustus 2011


Zet de mens centraal, niet deadlines en geld!

“ Asjeblieft, zet de eens centraal en niet afgesproken deadlines en het verwerven van subsidies” zo verwoordde een inwoonster van Lieshout haar kritiek op de aanpak van de reconstructie van Hoofakker. Ze deed dit afgelopen maandagavond in het Dorpshuis op de voorlichtingsbijeenkomst die de gemeente belegd had.


Op zich was het een goed initiatief van de gemeente om deze avond te beleggen en zo de betrokkenen te informeren. Een groot aantal bewoners van de Ribbiusstraat en de Molenstraat had hieraan gevolg gegeven. Want zorgen waren er genoeg. Het gaat na 29 augustus druk worden in Lieshout als Hoofakker voor 8 weken wordt afgesloten. Gemeente en Provincie gaan omleidingsroutes instellen. Complicerende factor is dat in dezelfde periode ook de A270 ( de Helmondweg ) onder handen wordt genomen. Dit doet de vraag rijzen of wel sprake is van een goede communicatie en afstemming. Per verrassing werd ook nog even tussen neus en lip meegedeeld dat Rijkswaterstaat van de gelegenheid gebruik maakt om onderhoudswerkzaamheden aan de brug over het Wilhelminakanaal uit te voeren.
Het werk moet in verband met de toegezegde subsidie voor 1 november gereed zijn. Daarom is gekozen voor een algehele afsluiting. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden, mar is ook de overlast het grootst. Of de bedachte omleidingsroute enig soelaas voor Lieshout biedt,zal in de eerste week van september blijken. Helemaal zeker scheen men hiervan niet te zijn. Er wordt een noodscenario achter de hand gehouden.


De bewoners van het centrum van Lieshout maakten zich zorgen over de verkeerdrukte en mogelijke schade aan woningen en eigendommen door de het gedender van het verkeer door de Ribbiusstraat en de Molenstraat. Maar de grootste zorgen hadden betrekking op het fietsverkeer. Van verschillende kanten werden hierover grote zorgen uitgesproken. Heel duidelijk was dat de aanwezigen de gekozen oplossing ( oversteken van Hoofakker in de nieuw aan te leggen bocht met middengeleiders ) absoluut verwierpen. Lieshout wil vanaf de Bavaria-ronde een eenzijdig fietspad.

In de toelichting die wethouder Biemans gaf, kwam de aap uit de mouw: de Provincie wil hieraan onder geen beding meewerken. De constructie van de brug zou dit verhinderen. Duidelijk werd dat de gemeente zich hierbij heeft neergelegd. Onder invloed van de kritiek die de bijeenkomst maandagavond hierop uitte, beloofde wethouder van Zeeland dit punt opnieuw aan te kaarten bij de Provincie.


Het klonk mij allemaal veel te vrijblijvend in de oren.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185