maandag 29 augustus 2011

                   Over gemeentegrenzen heenkijken




Helmonds burgemeester Fons Jacobs heeft zich in een commissievergadering in Helmond sterk gemaakt voor de nieuwe opzet van de bandweer. Hij sprak bij de behandeling van het Save-rapport er schande over dat tot nu toe alleen Eindhoven en Helmond hun medewerking hebben toegezegd aan de zogenaamde veiligheidsregio van de bandweer. Volgens het ED van dinsdag 23 augustus zei Jacobs:

“ Het is niet verantwoord de gemeentegrens als veiligheidsgrens te hanteren. Die moeten we loslaten. Ik ben het er dan ook mee oneens dat de meest efficiënte brandbestrijding gebeurt als alle gemeenten hun eigen corps hebben.”

In Helmond wordt flink doorgepakt. Daar wordt op termijn de nieuwe brandweerkazerne van Brandevoort gesloten. Deze nieuwe wijk Van Helmond zal bediend gaan worden vanuit Helmond-centrum, Nuenen en Geldrop-Mierlo .

De discussie over de toekomstige opzet van de regionale brandweer komt in Laarbeek maar moeizaam op gang. Ik heb zelfs de indruk dat het compleet langs de raad heen gaat. Er is een samenwerking tot stand gekomen met Gemert-Bakel. Dit is vrijwel geheel buiten de raad omgegaan. Burgemeester Ubachs heeft voor de zomervakantie de commissie en de raad schriftelijk geïnformeerd over de stand van zaken in de discussie binnen de Veiligheidsregio. Hij benadrukte hierin heel sterk dat er nog geen beslissingen waren genomen. Ook kondigde hij op korte termijn een bijeenkomst aan waarin tekst en uitleg zou worden gegeven. Sindsdien is het compleet stil gebleven.

Het lijkt er sterk op dat Laarbeek lijdelijk afwacht wat er staat te gebeuren. Straks als het definitief is komt waarschijnlijk het gebruikelijke gemopper. Maar dan is het waarschijnlijk te laat. Met commentaar achteraf zijn we altijd sterk!

Godfried Bomans heeft al jaren geleden een vermakelijk stukje geschreven over de brandweer: brandmeester Koperbuik. Lees hier.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185