woensdag 31 augustus 2011


                    Sprookje, alleen in Nuenen mogelijk?




“ Sprookjes worden nooit waar, tenzij je erin gelooft ” zei ons moeder vroeger al. Ik denk dat ze gelijk heeft gehad. Wie geloofde dat Van Gogh Village Nuenen zo’n succes zou worden en talloze toeristen vanuit de gehele wereld zou aantrekken? De fascinatie met Van Gogh doet wonderen en laat een onvoorstelbaar sprookje werkelijkheid worden. Nuenen heeft het recept gevonden om bezoekers uit alle delen van de wereld in de voetsporen van Vincvent te laten treden.

Natuurlijk,het is niet vanzelf gegaan. Er is de afgelopen jaren in Nuenen hard getrokken aan de ontwikkeling van een idee. De realisatie overtreft de stoutste verwachtingen. Sprookjes bestaan dus nog steeds echt! Je moet er alleen wel in blijven geloven en er heel hard aantrekken. In Nuenen is dat gedaan. En met groot succes.

Waarom kan in Laarbeek niet wat in Nuenen wel kan?. Ook Laarbeek heeft een potentiële attractie binnen haar gemeentegrenzen. De Waterpoort van de Peel is het sprookjesidee dat grote kansen in zich heeft. Alleen, men moet er wel in blijven geloven, het omarmen en er consequent aan blijven trekken. En vooral er ook in investeren. Laarbeek kan een voorbeeld nemen aan Nuenen en ook aan Helmond dat fors durft te investeren in de Automotive Campus. Van Gogh Village Nuenen en Automotive Campus krijg je niet op een presenteerblaadje aangeboden. Er moet hard voor geknokt worden. Zo ook voor de Waterpoort van de Peel als Waterboulevard.

Het idee heeft supporters, vooral op het gemeentehuis. Daarbuiten is dat wat minder,al is het natuurlijk zeer positief dat de Aarle-Rixelse Heemkundekring een tentoonstelling wijdde aan de Waterpoort.

Bij nader beschouwing is het heel vreemd dat Aarle-Rixtel het idee niet meteen omarmd heeft. Aarle dat nota benne de Waterpoort op haar grond gebied krijgt en er het meeste van zal profiteren. Datzelfde Aarle-Rixtel vindt echter het gesloten houden van een brug stukken belangrijker dan de realisatie van de Waterpoort. Is dat niet vooral gestoeld op verkeerd sentiment en wars van elk gevoel voor realiteit? De keus is tussen” Onze bootjes varen door naar Helmond ” en ” Onze bootjes komen slechts mondjesmaat ”

Het is in ieder geval onbegrijpelijk en kortzichtig.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185