donderdag 25 augustus 2011

Toch groei van steden

Toch groei van de steden




In het stukje van 11 aug. j.l. “ Dit is geen komkommernieuws ” verbaasde ik mij over de inhoud van een artikel in het ED van de hand van Ad de Koning, waarin hij concludeerde dat onderzoek van de gemeentelijke bevolkingscijfers van 2010 een trendbreuk laten zien: de steden Helmond en Eindhoven zijn steeds minder in trek bij de regiobewoners en verliezen inwoners aan de regiogemeenten. Over 2010 heeft Helmond een negatief migratiesaldo van 142. In 2009 stond hier nog een positief saldo tegenover van 51. Deze conclusie stond op gespannen voet met de uitkomsten van het recente woningmarktonderzoek van het SRE. Dit kwam tot een geheel andere conclusie: de steden in onze regio groeiden nog steeds en trokken nieuwe inwoners uit de regio.

Vorige week publiceerde het CBS nieuwe cijfers over de demografische ontwikkeling van de steden. Volgens het CBS is het aantal inwoners van de steden in Nederland de laatste jaren opvallend snel gestegen. De sterkste stijging heeft zich voorgedaan in de Randstad, maar ook in andere stedelijke gebieden groeit de bevolking. Sneller dan gemiddeld. Volgens het CBS zal deze groei zich de komende jaren voortzetten.

De nieuwste cijfers van het CBS bevestigen de conclusies uit het woningmarktonderzoek van het SRE en weerspreken de uitkomsten van het onderzoek van het ED over het jaar 2010. Volgens het CBS krompen in 2009 en 2010 slechts 4 van de 31 grote steden, zij het in beperkte mate. Dit waren Emmen, Heerlen, Hengelo (O.) en Sittard-Geleen. De steden die groeiden kregen er samen 124 duizend inwoners bij. Dat is ruim 70 procent van de totale aanwas in Nederland. ZIE HIER Deze conclusie gaat lijn recht in tegen de voorstelling die het ED van 11 aug. geeft. Hier zal toch nog eens stevig naar gekeken moeten worden.

De toelichting die Jan Latten op de cijfers geeft, spreekt mij wel aan. In het ED van 18 augustus zegt hij o.a. dat wonen in de stad weer in is, vooral bij twintigers en jonge tweeverdieners. ” Het zijn vaak mensen die goed opgeleid zijn en een gespecialiseerde baan hebben. Stellen met jonge kinderen kiezen er bewust voor om in de stad te blijven. Zij hechten veel belang aan voorzieningen als crèches en kinderopvang en trekken daardoor niet meer.”

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185