zondag 28 augustus 2011

                                        Proefballon



Langzaam begint het gewone leven na de vakantie weer in het normale ritme te komen. Als CDA zijn we vorige week gestart met de achterbanvergadering. Deze stond geheel in het teken van de commissievergaderingen van volgende week. We hebben afgelopen woensdag heel indringend naar de verschillende agendapunten gekeken, al moet gezegd worden dat de agenda’s van een paar commissies wel heel erg mager was. Dit is overigens niet iets nieuws. Al een hele tijd valt dit op. Is de coalitie na de bezuinigingsoperatie uitgeregeerd? Je zou het haast zeggen.

Het college heeft kennelijk wel tijd voor het oplaten van proefballonnen. Wethouder van Zeeland liet er vorige week weer een op in het Eindhovens Dagblad. De Laarbeekse wethouder ruimtelijk beleid vindt dat arbeidsmigranten gehuisvest moeten worden in reguliere woningen. Bedrijven zouden rechtstreeks woningen bij een woningstichting moeten kunnen huren. In Laarbeek wordt volgens van Zeeland de mogelijkheid onderzocht.

Als een dergelijk onderzoek loopt, zou je denken: wacht even met het naar buiten komen tot de uitkomst van het onderzoek bekend is. Zolang kan of wil wethouder van Zeeland klaarblijkelijk niet wachten. Hij komt er nu al mee naar buiten. Van Zeeland heeft zijn overigens prima idee neergelegd bij het dagelijks bestuur van het SRE en de Tweede Kamercommissie LURA. Zijn actie is niet zonder succes.Hij krijgt voor zijn opvatting in ieder geval de steun van zijn Gemertse collega wethouder Hoppezak, die bij een eerdere gelegenheid al een iets soortgelijk verkondigd heeft. De reacties op de site van het ED waren stukken minder positief.

Van Zeeland ziet ook nog een niet te versmaden bijkomstig voordeel van zijn voorstel. Veel Polen willen zich hier definitief vestigen. Van Zeeland noemt het cijfer van 30 a 35 procent. Voor Laarbeek zou het in dit geval gaan om een 200 personen. “ De arbeidsmigranten zijn volgens van Zeeland van groot belang voor de leefbaarheid van vergrijzend Brabant. Vaak zijn het jonge mensen met jonge kinderen ”

Zo, nu weten we ook meteen waar de empathie met de Polen van wethouder van Zeeland uit voortkomt!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185