zondag 1 maart 2015


Omzien in wrok

Donderdagavond nam ex-wethouder Theodoor Biemans ten langen leste het enig mogelijk juiste besluit; hij kondigde aan terug te treden als raadslid van de gemeente Laarbeek. Na ruim 50 dagen na het verschijnen van het voor hem vernietigende rapport van de commissie de Cloe c.s. was hij eindelijk zo ver. Ironie van het lot is dat de eerste die in aanmerking komt om hem als raadslid op te volgen zijn compaan en voormalige bondgenoot Hans Vereijken is. Naar verwachting zal Vereijken de eer aan zichzelf houden en in ieder geval voorlopig nog volharden in zijn zelfgekozen distantie.

Theodoor Biemans nam in de raadsvergadering uitgebreid de tijd om fel van leer te trekken tegen het onderzoeksrapport dat hij kwalificeerde als suggestief. Hij hekelde de onvolkomenheden in het rapport en de  verdachtmakingen, die volgens hem in het rapport staan. Vijf personen die hij geraadpleegd had, spraken  van een rapport dat voor meerdere uitleg vatbaar was. Biemans gebruikte in zin betoog  veel en zware woorden, maar feitelijk weerlegde hij niets. Er was zelfs absoluut geen sprake van ook maar een geintje zelfreflectie. Met een sneer naar zijn eigen partij,waarin vijf van de zeven raadsleden hadden aangedrongen op zijn vertrek  en “leugenaar ”oud-burgemeester Ubachs nam hij uiteindelijk afscheid. Voor zijn gevoel was hij geslachtofferd door jan en alleman.  

Veel passages in zijn betoog nodigen uit tot een weerwoord. Behalve zijn pose als slachtoffer is dat vooral ook een specifieke opmerking in zijn verhaal,die hij enigszins terloops maakten en die de haren doen rijzen. Biemans heeft zich terughoudend opgesteld, zo zei hij, “ omdat ik mogelijk jullie nog nodig heb ”. Hiermee uitte hij openlijk twijfel aan de integriteit en de onpartijdigheid van de raad. Ongehoord, maar niemand van de raad reageerde. De opmerking van Biemans en het uitblijven van iedere reactie uit de raad, toont aan dat Laarbeek nog een lange weg heeft te gaan.

Wnd. burgemeester Frans Ronnes voelde dit donderdagavond perfect aan. Voor hij de raadsvergadering sloot, hield hij in een slotwoord de raad uitdrukkelijk voor dat de Laarbeekse raad er nog lang niet is. Laarbeek zit in een diep dal en er ligt nog een weg vol hindernissen waar doorheen gegaan moet worden. De noodzaak om vooruit te kijken is groot. Niet alleen zijn er mensen beschadigd, maar ook de gemeente, de organisatie en de raad zelf. Herstel van vertrouwen volgens Ronnes uit de raad zelf komen. Ware woorden van de wnd. burgemeester van Laarbeek!

Puinhoop

Laarbeek heeft er een puinhoop van gemaakt. Burgemeester Ubachs is per 1 maart ontslagen, de gemeentesecretaris vertrekt per 1 april en Theodoor Biemans is donderdag teruggetreden als raadslid. Dit zijn echter alleen  de zichtbare tekenen. Tot op heden heeft de affaire Laarbeek alleen nog maar geresulteerd in personele consequenties. De aanpak van de diepere oorzaken blijft vooralsnog onzichtbaar. De raadsleden hebben  individueel wel in een openbare raadsvergadering aangegeven wat het onderzoeksrapport met hen gedaan heeft, een openbare schulderkenning van de raad is tot op heden achterwege gebleven. Toch zal die moeten komen. Zonder een openlijke,ruiterlijke  erkenning van het eigen falen blijft het herstel van vertrouwen in verbetering een illusie..

De nieuwe gemeente Laarbeek heeft de slechtste elementen uit de voormalige gemeenten Aarle-Rixtel, Beek en Donk geïncorporeerd in haar bestuurscultuur. Het is een grote misvatting om te denken dat met een zuivering van het vorige college de zaak geklaard is. De cultuur is doorgedrongen tot in alle poriën van de Laarbeekse samenleving: het college, de organisatie, de raad, de politieke partijen. Het zit veel dieper dan menigeen denkt. De raad zal in dit veranderproces het voortouw moeten nemen en in en buiten het gemeentehuis consequent moeten werken aan de zo noodzakelijke nieuwe bestuurscultuur. Dit gaat tijd en kruim kosten.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185