maandag 30 maart 2015



Dubbele integriteit


Oud-burgemeester Hans Ubachs heeft vorige week in De MooiLaarbeekkrant een open brief aan de inwoners van Laarbeek geschreven. Hierin bedankt hij de inwoners van Laarbeek voor de mooie en warme herinneringen en momenten en voor de vele steunbetuigingen die hij heeft mogen ontvangen. Met deze brief neemt hij definitief  afscheid van de gemeente Laarbeek, op een waardige en beheerste manier.

Achter de woorden in de brief gaat heel wat persoonlijk leed schuil. Het burgemeesterschap van Laarbeek heeft hem niet gebracht wat hij ervan verwacht heeft. Feitelijk is het geƫindigd in een deceptie. Hopelijk beschikt hij over de veerkracht om zich hierover heen te zetten.

Zijn vertrek uit Laarbeek heeft diepe sporen achter gelaten. Met zijn woorden in de raadsvergadering van 19 maart,waarin hij voor het eerst in de openbaarheid zijn visie op de ontwikkelingen uiteenzette, heeft hij in ieder geval de discussie over integriteit en integer handelen op de agenda geplaatst. Deze discussie galmt nog steeds na en komt op de meest onverwachte momenten deze steeds weer aan de oppervlakte. Zoals b.v. afgelopen zaterdag 28 maart in de rubriek “ Beste lezer ” van het hoofd opinie van het ED, Chris Paulussen.

Paulussen gebruikte de “dubbele integriteit ”, een voor mij nieuwe benaming. Bij nadere beschouwing bleek het een andere naam te zijn voor een aloude waarheid die zegt dat je zelf zuiver tot op de graat moet zijn. Aan eisen die je aan anderen stelt, moet je  natuurlijk in de eerste plaats ook zelf voldoen. Paulussen gebruikt het begrip dubbele integriteit om aan te tonen dat de beweegredenen van iemand die de integriteit van een ander ter discussie stelt bij nader inzien niet altijd zo nobel zijn als hij doet voorkomen. Hij voert hierbij minister Edith Schippers die een complet vermoedde achter de “bonnetjesaffaire ”van Opstelten en Teeven. Volgens Paulussen moet je er altijd op bedacht zijn dat iemand die een  verwijzing naar die de dubbele integriteit gebruikt, zelf ook een dubbele agenda kan hebben. Als journalist moet je dan op je qui vive zijn.

In zijn column verwijst Paulussen ook naar Laarbeek op om zijn stelling te onderbouwen. Hierbij gaat hij wel wat kort door de bocht en draait hij m.i. zaken om en beroept hij zich – zonder dit overigens met name te noemen – op het ode adagium “ wie zonder zonde is, werpe de eerste steen ”  Het citaat in zijn rubriek waarop ik doel is:

“ In Laarbeek had de burgemeester een integriteitsprobleem. Later bleek dat degenen die de kwestie hadden aangekaart ook niet helemaal 'zuiver op de graat' waren. Dat laat onverlet dat de burgemeester fouten had gemaakt en daarmee zijn opponenten de stok had aangereikt om hem te slaan.”

Mijn perceptie is een ietwat andere.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185