maandag 25 januari 2016


Staatshervorming


Rond de tijd van de formatie van het kabinet Rutte-Asscher en direct daarna  gonsde het in Den Haag  van allerlei ingrijpende plannen. Ook op het terrein van de staatshervorming. Denk b.v. maar aan het plan van minister Ronald Plasterk voor gemeenten boven de 100.000 inwoners. Naarmate de tijd verliep, werd het steeds stiller rond deze plannen. Het kabinet zette ze in de ijskast, ook al omdat de samenwerking tussen VVD en PvdA steeds moeizamer werd. De twee besloten met het oog op de prognoses van Maurice de Hond en anderen maar door te regeren. In feite was het kabinet uitgeregeerd. Anderen moesten op dit terrein het voortouw maar overnemen van het kabinet

Omdat van het kabinet geen enkele fundamentele stap met bettrekking tot de staatkundige hervorming meer te verwachten was, nam de Eerste Kamer het estafettestokje van het kabinet over. Gelukkig, want anders gebeurde er tot de verkiezingen niets meer.

Medio januari 2016 debatteerde  de Eerste Kamer over de invoering van een Staatscommissie Bezinning parlementair stelsel. Deze Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel moet met voorstellen komen om het parlementaire stelsel toekomstbestendig te maken. Het huidige stelsel staat volgens de indieners van de motie onder druk. Zo wil de burger graag meer invloed dan nu het geval is en zijn de verschuivingen in verkiezingsuitslagen groter dan voorheen. Bestuurlijk heeft Nederland te maken met aan de ene kant decentralisatie van overheidstaken en aan de andere kant Europese besluitvorming waar de rol van het parlement een heel andere is dan bij nationale wetgeving. Daarnaast zal de staatscommissie moeten kijken naar de invloed van digitalisering op het parlementair proces en de verhouding tussen politiek en burger. Tijdens de vergadering van 2 februari 2016 zal over de motie worden gestemd.

Directe aanleiding voor de instelling van deze staatscommissie was de oplaaiende discussie over het nut en de noodzaak van het bestaan va een Eerste Kamer. Velen hopen dat deze staatscommissie de hefboom zal worden  voor een verdergaande staatshervorming dan alleen een bezinning op het huidige parlementaire stelsel.

In dit kader is het dienstig te reflecteren op een mogelijke grotere betrokkenheid van de burgers bij de politieke besluitvorming. En dat niet alleen op nationaal vlak, maar ook op provinciaal en gemeentelijk terrein. Aanpassingen en hervorming zijn hier eveneens noodzakelijk . Alleen al om de goede vrede te bewaren en veilig te stellen.

Ik zal daar in de komende dagen dieper op ingaan. Er is nu ook tijd en gelegenheid voor. Immers op plaatselijk vlak is er weinig schokkends te melden. De Laarbeekse politiek verzandt de laatste tijd meer en meer in weinig hoogstaand  gekissebis . En dat kunnen we juist nu missen als kiespijn.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185