zondag 24 januari 2016

De coalitie


De krappe meerderheid van een stem, waarover de Laarbeekse coalitie van De Werkgroep, ABL,PvdA en CDA in de raad beschikt, begint te schuren. Van het begin af aan was het duidelijk dat deze coalitie de gelederen gesloten moest houden. Anders zou de coalitie niet overleven. De coalitie is nu bijna halverwege de rit. Dus tijd voor een momentopname.

Klaarblijkelijk heeft De MooiLaarbeekKrant dit ook gedacht. Vandaar dat dit weekblad voor Laarbeek de fractievoorzitters van PNL, De Werkgroep en de wethouder Financiƫn afgelopen week aan de tand voelde over wat kennelijk het grootste hangijzer in Laarbeek is: de OZB-verhoging met 13%. Niet ontkend kan worden dat dit een zeer forse verhoging is. Laarbeek haalde er zelfs de landelijke pers mee als de gemeente met de hoogste OZB-verhoging in den lande. Dit kwam natuurlijk hard aan en gaf het steun aan het verzet tegen deze verhoging. Voor de MooiLaarbeeker was deze onvrede onder de inwoners van Laarbeek de reden om hieraan aandacht te besteden.

Hier is natuurlijk niets mee. Als de krant dit niet zou doen, zou ze ernstig tekort schieten. De krant kreeg het onderwerp als het ware op een presenteerblaadje  aangeboden en kon als ze het goed aangepakt had, heel gemakkelijk scoren.  Toch lukt dit niet. Waarom niet? De krant kiest de verkeerde insteek door uit te gaan van een vooropgezette mening. Blijkbaar denkt de krant al bij voorbaat dat de OZB de sluitpost van de begroting is, het melkkoetje van de gemeente zoals PNL laatdunkend opmerkt.  Door deze insteek te kiezen laat de krant de kans liggen om diepgaand op het voor- en nadelen van deze OZB-verhoging in te gaan.

Elke OZB-verhoging is de resultante van een politieke  afweging. Een gemeentebegroting hoort in principe sluitend te zijn. Dit uitgangspunt is de laatste jaren door de crisis enigszins opgerekt; de provincie stelt als voorwaarde voor goedkeuring een sluitende begroting over een periode van vier jaar. Om dit te bereiken staat bijna elke gemeentebestuur voor de keuze: proberen we de inkomsten te verhoging of gaan we de uitgaven beperken. In de meeste gevallen zal elk college kiezen voor een en/en- oplossing. Er zijn echter momenten waarop dit niet voldoende soelaas geeft en een OZB-verhoging onvermijdelijk wordt.

Laarbeek heeft de afgelopen fors bezuinigd. De nieuwe coalitie van 2014 heeft besloten niet verder te bezuinigingen op de uitgaven voor vrijwilligers en verenigingen en in de sociale zekerheid. Deze keuze wordt in Laarbeek breed gedragen. Met deze uitgaven wordt de leefbaarheid in Laarbeek en haar kernen in stand gehouden. Bezuinigen op onderhoud door meer gras in plaats van plantsoenen was eventueel nog een mogelijkheid geweest. Daar is echter niet voor gekozen. Ondertussen bleek ook nog dat de ingeboekte winst op de samenwerking in  de Peel van € 300.000,00 veel te optimistisch was. Door deze tegenvallers en de gemaakte keuze viel aan een forse verhoging van de OZB niet meer te ontkomen.

Met name de oppositie verwerpt de keuze voor innovatieve duurzaamheid van het college en de middelen die hiervoor zijn vrijgemaakt. Natuurlijk Laarbeek had deze middelen anders kunnen inzetten, maar is het inzetten op duurzaamheid en de bevolking daarbij een primaire rol te geven niet de moeite waard? Alleen al het proces dat hiervoor opgetuigd wordt, is fascinerend. Laarbeek zet stappen op weg naar toekomstbestendigheid. Wie kan daar tegen zijn?
  

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185