maandag 27 juli 2015


Omgevingsdienst.


De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) is een Openbaar Lichaam op basis van de Gemeenschappelijke Regeling (GR). De dienst werkt voor door de gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre en de provincie Noord-Brabant. 

Op de website van de dienst staat te lezen dat de ODZOB  opgericht is op 1 juni 2013 om een verdere verbetering tot stand te brengen in: 
·         De dienstverlening bij de uitvoering van de vergunningverlening, toezicht- en handhavingstaken.
·         De kwaliteit en veiligheid van de werk- en leefomgeving
Ook staat er een statement van Hendrik Noppen, directeur ODZOB: 
"De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant is een organisatie die beschikt over diepgaande kennis, grote deskundigheid en jarenlange ervaring. Geen vraag zo complex of we vinden het antwoord. Samen werken we efficiënt aan een gezonde en veilige woon- en werkomgeving."

Het klinkt nogal pedant, zeker na lezing van het artikel van Bart-Jan van Rooij in het ED van zaterdag 25 juli j.l. “Een berg ambtenaren maar deskundig ho maar ” zo luidt de kop. Prof. Elzinga noemt de ODZOB zelfs een organisatie met een waterhoofd.

Bij de oprichting van de Omgevingsdienst zijn zo’n 170 voltijd ambtenaren van de gemeenten overgegaan naar de dienst. De ODZOB werd hiermee opgezadeld met een veel te groot ambtenaren, veelal uit kleine gemeenten, die wel deskundig waren voor de kleinere taken, maar grotere opgaven niet aankonden. Gecompliceerde aanvragen werden immers door gemeenten doorgestuurd naar de Milieudienst in Eindhoven  en/of andere gespecialiseerde bedrijven. Dit moest natuurlijk problemen gaan opleveren.

Hierbij kwam ook nog dat de ambtenaren te hoog werden ingeschaald. De riante beloningsstructuur werd zonder meer overgenomen. De toenmalige portefeuillehouder van het SRE ging te gemakkelijk mee met de eisen van de ambtenaren; met moeite kwam hij er in de Regioraadsvergadering mee weg.

De dienst heeft de organisatie laten doorlichten. Vorige week is het rapport gepresenteerd. Uit het rapport blijkt dat gemeenten en provincie een stuk minder positief zijn dan de ODZOB. Er zijn grote zorgen. Gemeenten besteden vaker onderzoeken uit aan kleine, goedkope bureaus. De dienst heeft een valse start gemaakt. In 2013 liep nagenoeg niemand warm voor de nieuwe dienst de van bovenaf werd opgelegd en moet starten met te dure medewerkers die vaak onvoldoende gekwalificeerd waren.  


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185