dinsdag 28 juli 2015



Jeugdzorg


De waarschuwingen zijn niet van de lucht. De tendens van deze alarmerende berichten is dat er ingegrepen moet worden in de jeugdzorg. Zo niet dan zullen grote groepen jongeren in onherstelbare problemen komen .

De crisisopvang voor kinderen met bijvoorbeeld psychoses, zelfmoordneigingen en ernstige gedragsproblemen zit overvol. Ze moeten te lang wachten op de juiste zorg, waardoor de situatie escaleert. Door extra bedden te plaatsen of in allerijl elders in het land een plek te zoeken, weten instellingen jongeren die à la minute hulp nodig hebben nog net op te vangen. Maar als er niet snel geld bij komt, gebeuren er ongelukken, waarschuwen verschillende aanbieders van crisisopvang. De situatie wordt nijpend genoemd.

De extra toestroom wordt volgens de hulpverleners grotendeels veroorzaakt door de overheveling van jeugdzorg naar gemeenten. Sinds 1 januari moeten wijkteams kinderen doorverwijzen. "Maar die functioneren op veel plekken nog niet optimaal, waardoor kinderen niet bij de juiste hulp terechtkomen. Uiteindelijk belanden ze dan in de crisisopvang", bevestigt Jeugdzorg Nederland.

De overgang van de jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten heeft precies al de problemen opgeleverd waar ouders vooraf zo bang waren. Gemeenten hanteren heel verschillende regels. Wat de ene gemeente niet toestaat, doet de buurgemeenten juist wel. Er zijn al ouders die overwegen te verhuizen naar een gemeente waar hun kinderen betere zorg kunnen krijgen. Gekker moet het natuurlijk niet worden!

Het ontbreekt de teams aan expertise om kinderen goed door te verwijzen, stelt GGZ Nederland. Bovendien geven sommige gemeenten wijkteams opdracht zo min mogelijk door te verwijzen om de kosten te beperken.

 Dit laatste is , als het waar is, schandelijk.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185