woensdag 8 juli 2015


Enquête decentralisaties


Een half jaar geleden zijn de drie grote decentralisaties, waarmee de Nederlandse gemeenten te maken kregen, doorgevoerd. Voor het NRC en Overheid in Nederland aanleiding om een enquête onder raadsleden te houden over de huidige stand van zaken. Afgelopen woensdag publiceerde de NRC  de uitkomst Conclusie: je hebt geluk als je in de goede stad leeft.

De enquête werd ingevuld door ruim zeven honderd raadsleden. Dit aantal is op zich niet slecht. Raadsleden reageren meestal niet erg massaal op enquêtes. Opvallend is dat meer dan honderd keer raadsleden zonder dat daar specifiek naar gevraagd is opmerken dat de informatievoorziening vanuit de colleges naar de respectievelijke raden onder de maat is. De keukentafelgesprekken die een prominente rol zouden gaan spelen zijn nog steeds onder de maat, als ze al gehouden worden. Te vaak worden deze gesprekken telefonisch afgedaan of simpel weg per standaardbrief. Er zijn ook plaatsen waar het wel goed gaat en waar het zorgvuldig en professioneel gebeurt.

De meest opmerkelijke uitkomst vind ik dat er in heel veel gemeenten nog een begin is gemaakt met een nieuw plan van aanpak. De focus zou verschuiven van hulp naar preventie. In nog maar heel  weinig gemeenten  is hiermee zelfs een begin gemaakt. Ook het werken in wijkteams staat nog in de kinderschoenen.

In de enquête worden een aantal schrijnende gevallen genoemd. Niet alleen bij de WMO maar zeker ook bij de Jeugdhulp en de Participatiewet . Ouderenorganisatie ANBO meldde gisteren ook dat zij uit 78 gemeenten signalen heeft ontvangen dat het mis gaat met de toekenning van huishoudelijke hulp. De VNG geeft toe dat het her en der niet goed gaat. Voor de VNG geen reden om in te grijpen: immers deze zaken zijn naar gemeenten gegaan, omdat zij dichter bij de bevolking staan dan Den Haag. Dat er verschillen tussen gemeenten ontstaan, is all in the game.

Je zult maar hulpbehoevende oudere zijn!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185