Geestelijke gezondheidszorg
In Helmond heeft de
fractie van GroenLinks het Helmondse college van B en W verzocht de inning van
de bijdrage Van ouders met kinderen in de geestelijke gezondheidszorg voorlopig stop te zetten.
Het stadsbestuur van Helmond gaat niet in op het verzoek van de GroenLinks-fractie om het innen van deze bijdrage op te schorten. Andere steden, zoals Eindhoven, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Den Haag, besloten eerder om die verplichting uit de nieuwe jeugdwet voorlopig niet na te komen. Zij vinden dat de eigen bijdrage een financiële drempel is die de toegankelijkheid van de jeugd-ggz bemoeilijkt. De kosten kunnen oplopen tot 1500 euro per jaar.
Het college van Helmond wijst er volgens de krant echter op dat de ouderbijdrage in de jeugdwet is opgenomen. Bovendien is op de inkomsten gerekend. Voor de Peelregio zou het gaan om maximaal 400.000 euro, uitgaande van het peiljaar 2012. In dat jaar maakten in de hele Peelregio in totaal 260 jongeren tussen de 12 en 18 jaar gebruik van verschillende vormen van (specialistische) jeugdzorg. Sinds 1 januari moet een ouderbijdrage worden betaald. Als een kind zeven dagen in de week zorg nodig heeft, is dit bedrag bijvoorbeeld 75 euro per maand (0-5 jaar) of zelfs 132 euro per maand (12-20 jaar). Als het gaat om twee dagen in de week dan gaat het om een bijdrage van 21 euro tot 37 euro per maand.
De bijdrage is omstreden omdat de angst bestaat dat ouders om financiële redenen niet meer gaan aankloppen voor hulp. Het college van Helmond deelt wel deze zorg voor de gevolgen voor kwetsbare kinderen. Het stadsbestuur juicht dan ook in het antwoord op de schriftelijke vragen van GroenLinks toe dat staatssecretaris Van Rijn (PvdA) momenteel onderzoek laat doen naar alle gezinnen die een ouderbijdrage moeten betalen.
Helmond zegt bovendien een besluit over het nu al opschorten van de eigen bijdrage niet alleen te kunnen nemen. Dit zou samen met de vijf overige gemeenten in Peel6.1-verband genomen moeten worden. ‘Als de raad dit wenst, gaan we als gemeente Helmond het gesprek over opschorting van de ouderbijdrage aan met onze Peelcollega’s’, schrijft het Helmonds college (CDA, SP, VVD en GroenLinks) in de antwoorden op schriftelijke vragen van Groen-Links.
Het is nogal wat als
gevreesd moet worden dat door de verplichte ouderbijdrage afgezien wordt van
hulp voor deze kinderen. Zeker als financiële motieven hieraan ten grondslag
liggen. Ik hoop dat de Helmondse gemeenteraad inderdaad het college verzoekt in
overleg te gaan met de Peelgemeenten over dit onderwerp. En dat de
Peelgemeenten inderdaad de inning van de ouderbijdrage opschorten, zoals dat
ook in afwachting van nadere stappen van de staatssecretaris gebeurd is in een
aantal grote steden.