dinsdag 13 januari 2015


Hoe nu verder in Laarbeek?


Op Biemans stond de afgelopen jaren geen rem. Noch zijn collega-wethouder Vereijken noch de andere wethouders konden of wilden hem  corrigeren. Ook zijn partij niet. Hij kon ongestoord zijn gang gaan. Een beetje onconventioneel dat wel,zei wethouder Vereijken eens. Maar wel effectief, voegde hij er aan toe. Nu weten we uit het onderzoeksrapport waar dit alles toe geleid heeft. In handen van PNL werd de rechtvaardige gemeente Laarbeek een illusie. Elementaire fatsoensnormen werden met voeten getreden; tegenwerking werd niet geduld. Cliëntelisme voerde de hoofdtoon met daarbij de eigen familie eerst. Ongegeneerd ging Biemans te werk. Voor de rest deed de applausmachine van PNL haar werk. Nummer twee van de partij zette alles naar zijn hand. Morele scrupules kende hij niet. Binnen de beslotenheid van het college kon hij nagenoeg ongestoord opereren.

Zijn werkwijzen en methodieken zijn te laat herkend. Burgemeester Ubachs voelde het redelijk goed aan, maar was door affaires te vleugellam om krachtig door te kunnen grijpen. Hij durfde de praktijk niet meer aan de orde te stellen in de gremia buiten het college, waar deze zaken besproken hadden moeten worden. Ondertussen werd naar buiten de schijn van eensgezindheid en collegialiteit op ge houden. De beerput werd vakkundig afgedekt. Het volledige vorige college deed hieraan mee.

Moet ook niet de Laarbeekse gemeenteraad de hand in eigen boezem steken? Ook de raad heeft immers alles laten passeren en niet ingegrepen. De raad is pas in juni 2014 geïnformeerd. Dit is gebeurd in een besloten bijeenkomst zonder de burgemeester. Op verzoek van de fractievoorzitters heb ik tijdens die vergadering de raadsleden op de hoogte gebracht van wat er speelde en gepoogd een aanvaardbare oplossing te vinden. Dit werd echter geblokkeerd door de indiening van de motie van wantrouwen door PNL.

Voor juni 2014  was de raad niet op de hoogte van wat er achter de schermen zich afspeelde. Op een aantal momenten is het seniorenconvent, bestaande uit de burgemeester en de fractievoorzitters, een aantal malen heel terughoudend geïnformeerd. Het seniorenconvent heeft dit niet gedeeld met de raad. Dit is een fout geweest. Pas toen het  echt begon te nauwen in 2014 viel het besluit de raad te informeren. Uiteindelijk heeft de raad in meerderheid ingestemd met de motie van wantrouwen. Dankzij de raad triomfeerde PNL. Voor mij nog steeds onbegrijpelijk.

Uit het geheel wordt duidelijk dat de raad veel sterker op haar strepen moet gaan staan. Zij moet van het college volledige openheid en transparantie eisen. De praktijk van raadsinformatiebrieven die via extranet alleen bekend worden gemaakt aan raadsleden, moet nodig gewijzigd worden. Zij moeten openbaar  zijn en voor ieder toegankelijk. Besloten overleggen moeten tot een minimum beperkt worden en alleen in zeer uitzonderlijke gevallen belegd te worden. Ook de uitkomsten hiervan moeten bekend gemaakt worden.

Integriteit in alle omstandigheden moet het uitgangspunt zijn. Niet alleen met woorden , maar ook en vooral met daden. Ook moet men te allen tijde alert zijn op eventuele schijnbare belangenverstrengeling .Langs alle besluiten moet een integriteitmonitor gelegd worden.  

En verder moet de bestuurscultuur danig  op de schop. Het college moet uit de ivoren toren komen, luisteren naar de opvattingen die leven binnen de gemeenschap en de dialoog met de bevolking aangaan. De insteek van het ambtelijke apparaat moet zijn dit mogelijk te maken. Dus ook hier moet danig gereorganiseerd worden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185