maandag 19 januari 2015


Den Bosch


Afgelopen vrijdag zijn de gemeenteraad en het college van B en W naar het Provinciehuis in  Den Bosch geweest voor een gesprek met de Commissaris van Koning  over de ontluisterende uitkomsten  van het onderzoek naar de werkomstandigheden van de burgemeester in Laarbeek in de jaren 2011 – 2014. Centraal stond de vraag: hoe nu verder?

De bijeenkomst is redelijk goed gedocumenteerd. De raad heeft een persverklaring uitgegeven. Het college van B en W is met een eigen verklaring gekomen. Op de site van de provincie staat ook een korte toelichting op het bezoek van de raad aan de Commissaris. Het ED pakte zaterdag flink uit over dit bezoek. Op voorpagina en bladzijden 2 en 3 besteedt de krant hier veel aandacht aan. Berichtgeving en commentaar lopen bij de krant flink door elkaar.

Van de Donk heeft volgens de krant weinig vertrouwen meer in de huidige wethouders en de gemeenteraad. Ik kan me daar, los van de vraag of van de Donk dat inderdaad zo gezegd heeft, wel iets bij voorstellen. Een college dat eerst nog de burgemeester een kans wilde geven en nu ongevraagd en op voorhand aangeeft geen vertrouwen in burgemeester Ubachs meer te hebben, is zeker geen toonbeeld van standvastigheid. En dat de commissaris geen groot vertrouwen meer heeft in een raad die zonder scrupules de gemaakte afspraken van de fractievoorzitters met de commissaris over een tweede kans voor de burgemeester afwijst, is niet meer dan logisch. Ook na maart 2014 zijn de gemeenteraad en het college geen toonbeeld van krachtn. De commissaris heeft feilloos de vinger op de zwakke plek in het bestuur van Laarbeek gelegd. Nu is het aan de raad om zich te revancheren.

De persverklaringen vanuit Laarbeek stemmen niet geruststellend. De raad heeft kennelijk geen enkel idee hoe zij tot een andere bestuurscultuur in Laarbeek moet komen. Aansluiten bij het plan van aanpak ‘Integriteit verankerd” van febr. 2014 is volstrekt onvoldoende. De raad moet veel dieper graven en niet schuwen ook de hand in de eigen boezem te steken. Het doet in wezen  potsierlijk aan dat een raad die al zoveel fouten heeft gemaakt, durft te zeggen:

“ De raad wil vooruit kijken en is vastberaden om het vertrouwen van de inwoners van Laarbeek terug te winnen. Een bestuur op een wijze waar de inwoner recht op heeft, zodat de inwoners over drie jaar in grote getale naar de stembus gaan.”

Hiervoor is veel meer nodig. De raad zal allereerst conclusies moeten trekken uit het rapport en met name moeten investeren in het ontwikkelen bestuurskracht. Waar kennis en kunde ontbreekt, zal de raad deze capaciteiten van elders moeten aantrekken.

De verklaring van het college is ongehoord! Als er iets het college op dit moment niet past, is het zich mengen in het debat over welke conclusies uit het rapport getrokken moeten worden. Het college, zowel het vorige als het huidige, is de belichaming van  alle kwalijke kanten die aan de bestuurscultuur van Laarbeek kleven. Het college dient eerst in eigen kring orde op zaken te stellen door een intensief zelfonderzoek te doen. En het college moet vooral de raad de gelegenheid en tijd geven om de gewenste contouren van een nieuwe bestuurscultuur in Laarbeek te schetsen. Wat het college zeker niet moet doen, is de raad nu voor de voeten te lopen. Dit verstoort het proces.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185