woensdag 16 november 2016


Nogmaals de WMO-gelden


Het niet volledig uitgeven van de WMO-gelden die de gemeenten van het rijk ontvangen voor de zorg, blijft de gemoederen flink bezig houden. Bij elk weldenkende burger wil het er natuurlijk niet in dat zorggelden niet uitgegeven worden voor het doel waarvoor zij beschikbaar  zijn gesteld. Temeer daar er in de afgelopen jaren door het kabinet Rutte-Asscher flink op de zorg bezuinigd is. De kranten hebben bol gestaan van schrijnende gevallen. De geluiden vanuit de gemeenten bevestigen dit overigens niet. Hoe dit zover uit elkaar kan lopen, is voor de meesten van ons nog steeds een onopgelost raadsel.


Ook de Tweede Kamer heeft zich deze week gebogen over deze problematiek.  Aan Binnenlands Betuur ontleen ik het volgende:

“ Het kabinet moet onderzoek doen naar de oorzaak van de 1,2 miljard euro die gemeenten vorig jaar overhielden op de Wmo en jeugdhulp. Daarbij moet in ieder geval naar de eigen bijdragen en naar de verdeelmodellen worden gekeken. Een motie van GroenLinks en D66 hiertoe is deze wee in de Tweede Kamer aangenomen. Uit het onderzoek moet onder meer duidelijk worden waarom de ene gemeente veel geld overhoudt, terwijl een andere gemeente niet met het rijksbudget toekomt. Voor de Kamerverkiezingen in maart moet het onderzoek klaar zijn, aldus initiatiefnemer Linda Voortman (GroenLinks).  

In het onderzoek moet worden gekeken of er een relatie is tussen overschot op de Wmo en het  innen van (te) hoge eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen. Ook moet in kaart worden gebracht of mensen geen passende zorg hebben ontvangen. Ten derde moeten de verdeelmodellen tegen het licht worden gehouden en, indien nodig, aangepast.

 ‘De discussie over de overschotten moeten primair plaatsvinden in de gemeenteraad’, benadrukt mede-initiatiefnemer Vera Bergkamp (D66). ‘Maar landelijk is het ook goed om objectief naar de cijfers te kijken.’ Het wantrouwen dat er inmiddels in gemeenteland is over de cijfers van het CBS en Binnenlandse Zaken (BZK) is in de ogen van Bergkamp ‘reden te meer’ om met een goede analyse te komen.

Nadat minister Plasterk (BZK) begin vorige week een overzicht naar de Kamer stuurde met de overschotten en tekorten op maatschappelijke ondersteuning en jeugd, hebben diverse gemeenten laten weten dat die cijfers niet kloppen. Renswoude heeft inmiddels de minister om opheldering gevraagd, ook Heerenveen gaat bij BZK melding maken van de fouten. Beide gemeenten hebben weliswaar een overschot, maar veel minder dan Plasterk meldt. Steeds meer gemeenten melden fouten, zoals Asten. 'Ons overschot is 451.000 euro ipv € 1,1 miljoen. Met aangekondigde bezuinigingen nog in het verschiet dreigt serieus tekort!!', twitterde de Astense wethouder Jac Huijsmans (Wmo, jeugd) gisteren.”

Dat zorggelden die overgehouden zijn overgeheveld worden naar de algemene middelen en dus mogelijk niet voor zorg zullen worden uitgegeven zet kwaad bloed. Gisteren nog besteedde Nieuwsuur nog aandacht aan de situatie in Helmond. Ook het besluit van Gemert-Bakel om met zorggelden het gemeentehuis te verbouwen verbaast menigeen. Uit een enquete van de NOS bleek dat  1 op de 5 gemeenten die in 2015 geld overhield op de zorg en ondersteuning van hun inwoners, dat geld niet volledig apart hebben gezet voor de zorg. Van de 190 gemeenten die zeggen een overschot te hebben, hebben 35 gemeenten dat geld niet apart gezet voor zorg in de toekomst.

Het wordt inderdaad de hoogste tijd dat dit eens goed wordt uitgezocht. En vooral snel.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185