zondag 2 februari 2014




                                               Van SRE naar MRE ( vervolg )



Afgelopen vrijdag heb ik in deze weblog aandacht besteed aan de transformatie van het SRE. Vooral had ik hierin aandacht voor het recente Eindhovense preadvies over dit onderwerp.

In het ED van zaterdag trof ik een artikel aan over de Metropool Regio Eindhoven. De redacteur, Lucas van Houtert, schreef hierin nogal negatief over de koerswijziging van het SRE. Hij karakteriseerde de MRE als “ een leeuw met 21 dompteurs ”, een tandenloze leeuw wel te verstaan. Van Houtert twijfelde openlijk aan de bereidheid van de 21 deelnemende gemeenten om werkelijk macht over te dragen aan de nieuwe organisatie. Alle mooie woorden over samenwerking ten spijt.

Mij is het al langer duidelijk dat de invloed van de raden op het doen en laten van de MRE het grote punt van discussie gaat worden en de crux voor de samenwerking gaat worden. Hier wordt heel verschillend over gedacht. Helmond ziet de oplossing in het benoemen van raadsleden in het Algemeen Bestuur; Eindhoven pleit voor wethouders. In beide gevallen gaat het om et waarborgen van de democratische legitimiteit en de democratische controle door de gemeenteraden. De raden voelen zich in het transformatievoorstel tekort gedaan. Verlengd openbaar bestuur waar gemeenschappelijke regelingen meestal op gebaseerd zijn, is nooit in gemeenteland erg populair geweest.

De colleges van Eindhoven en Helmond proberen in hun preadviezen dit zo goed als mogelijk is te repareren, ieder op hun eigen wijze. Dit is jammer. Wat de een voorstelt als de oplossing, wijst de ander op praktische gronden af. Waarschijnlijk gaat dit zo niet lukken. De crux zit hem niet in de zuivere juridische formuleren van de gemeenschappelijke regeling voor de MRE. Het zit hem veel meer in de mentaliteit: zijn we met zijn  alle bereid werkelijke invloed en macht over te dragen aan een regionale organisatie en deze speelruimte te geven onder een politieke controle op afstand? Als raden alles tot in de finesses zelf willen beslissen, komt er van de samenwerking op vrijwillige basis niets terecht. Het gesoebat gaat veel te veel kostbare tijd kosten. En deze is er niet.

Terecht constateer Lucas van Houtert ook dat de discussie tot op heden in de verschillende raden weinig vuurwerk heeft opgeleverd. De Valkenswaardse raad was tot op heden het meest kritisch. In de meeste raden was er geen discussie. Dat dreigde ook te gebeuren in Laarbeek. Het onderwerp stond geagendeerd als hamerstuk. Ik vond dat onbegrijpelijk en heb daarom voorgesteld er een bespreekpunt van te maken, hetgeen gebeurde. Heel vreemd was dat dit om procedurele redenen tegen het zere been van ABL was.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185