woensdag 12 februari 2014


       

De nieuwe rol van de raad


De media hebben er de mond van vol: raadsleden kunnen hun taak niet aan. De onderwerpen gaan hen boven de pet, zij zijn onvoldoende geëquipeerd en missen de benodigde know how. Zo lezen we in allerlei soorten bewoordingen. Met name hebben zij weinig invloed op de samenwerkingsverbanden. Alexander Plechtold spreekt zelf over een democratisch gevaar bij met name kleine gemeenten. De VNG heeft zelfs een ambassadeur gemeentelijke samenwerkingsverbanden aangesteld. Zitten raadsleden er inderdaad voor spek en bonen bij?

Ik denk dat het wel meevalt. Er zijn nog steeds raadsleden die veel tijd en energie steken in het op hoofdlijnen controleren van de colleges van B en W en die zo goed als het kan ook de samenwerkingsverbanden nauwlettend in het oog houden. Dit betekent echter niet dat er geen problemen zijn. De wereld is na Thorbecke die ons de gemeentewet gaf, heel erg veel veranderd. Het ligt niet voor de hand om aan te nemen dat het systeem van Thorbecke eeuwigheidswaarde heeft. Gemeenteraadsleden en burgers halen af. Vraag is hoe laten we de lokale democratie aansluiten bij de wensen van de burgers. Het huidige systeem doet dit niet meer of in ieder geval in onvoldoende mate.

De maatschappij is ondertussen geëvolueerd naar een netwerksamenleving. Ook het gemeentelijke bestuurssysteem zal zich moeten aanpassen. Hierbij moeten we naar een systeem, waar de burgers niet op afstand staan, maar een actieve rol spelen in het lokale bestuur. Maar hoe?

Allerlei oplossingen worden voorgesteld. Heel veel uniformiteit zit er nog niet in. Soms zijn ze zelfs ook contrair. Sijbon en de zijnen stellen voor na 19 maart geen dichtgetimmerde collegeakkoorden te gaan maken, waarin alles tot op de millimeter voor de komende vier jaren is dichtgetimmerd; hun advies: “ Maak liever afspraken die kunnen dienen als basis voor een proces waarbij het bestuur optreedt als procesbewaker, aanjager, verbinder, benoemer. Burgers, maatschappelijke organisaties en politici kunnen dan samen optrekken. ” Heel somber is Douwe Jan Elzingsa. Hij ziet de gemeenten steeds meer de uitvoeringskantoren van de landelijke overheid. Voor hem is het behoud van de gemeentelijke autonomie essentieel. Het meest ver gaat Peter Castenmiller. Hij zou raadstaken meer over willen laten aan goed opgeleide, goed geïnformeerde burgers, al dan niet in samenwerking met maatschappelijke organisaties en de professionele, ambtelijke organisatie. De raad zou dan meer als procesbewaker kunnen fungeren die de ambities formuleert en de kwaliteit van het democratisch proces bewaakt. In de lijn van Castenmiller denkt ook Piet van Mourik. Zie hiervoor http://bit.ly/1eTV5J3

Wie het weet, mag het zeggen. Ik hoop dat de Laarbeekse raad deze fundamentele discussie snel oppakt. Voor mij moeten ook wij in de richting van meer betrokkenheid van burgers en de raad als procesbegeleider. Democratie in de 21e eeuw noem ik dit.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185