Nieuwjaarstoespraak
Met de bezuinigingen is er een beetje de klad gekomen in de nieuwjaarsrecepties van gemeenten. Verschillende gemeenten hebben de receptie afgeschaft. De meeste gemeenten houden m.i. terecht vast aan deze nog niet zo heel oude traditie. Zo ook Laarbeek.
In de media is dit jaar wel enige ophef geweest over de nieuwjaarsrecepties. Bas Heijne stak in de NRC de draak met het “ volksfeest ” in Den Haag; de Volkskrant richtte haar pijlen op de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. Ieder jaar is er ook wel weer een politiecommissaris die over de streep gaat. Dit jaar ging de korpschef van Den Haag in de fout met zijn opmerking over de dierenpolitie.
Volgens de NRC bevat een goede nieuwjaarstoespraak als het even kan een plan. Om een goede rede te schrijven kan men hulp krijgen. Maar dat zal niemand graag toegeven. Want het is net zoiets zeggen als dat je bij de psychiater loopt. Een goede raad van de NRC is: zeg niet teveel over jezelf in de nieuwjaarsrede. Dit laatste blijkt voor de ego’s die nieuwjaarstoespraken houden vaak net iets teveel gevraagd.
Dat Laarbeeks burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak terugkeek op zijn eerste jaar, was niet meer dan logisch. Natuurlijk stond hij stil bij de impact van de economische crisis en vooruitblikkend op 2012 zag hij vooral nieuwe gemeentelijke taken op de gemeente afkomen. Het belangrijkste onderdeel van zijn toespraak vond ik zijn opmerkingen over zijn zorg over de toenemende tweedeling tussen werkenden en niet-werkenden. Volgens Hans Ubachs is het “ een morele plicht van de samenleving om voor deze mensen passende voorzieningen te treffen ”
Moge dit pleidooi voor solidariteit met de zwakkeren geen loze kreet zijn. Hoe gaan we het invullen?