Commissie Algemeen Bestuur
De commissie Algemeen Bestuur ging akkoord met de aanschaf van tablets voor raadsleden, collegeleden en commissieleden. Dat betekende niet dat de commissie niet met heel veel vragen zat. Vragen die enerzijds waren ingegeven voor de angst voor het nieuwe en anderzijds door twijfel over de ondersteuning tijdens de implementatieperiode.
De CDA-fractie heeft destijds gevraagd om over te gaan op tablets. Wij vonden en vinden het nog steeds praktische apparaten die raads- en commissieledengeweldig bij hun werkzaamheden kunnen ondersteunen. Als tablets op termijn ook nog eens tot een kostenbesparing op papier e.d. kunnen leiden, is dat mooi meegenomen. Voor ons was dit niet het primaire doel.
Het heeft vrij lang geduurd voor het uiteindelijke voorstel klaar was. In de commissievergadering kreeg ik de indruk dat op dit moment nog niet alles geregeld is. Er zijn wel ideeën over de implementatie, maar de daadwerkelijke uitvoering staat nog in de kinderschoenen. Dat werd mij donderdagavond in de commissie wel duidelijk. Heel begrijpelijk dan ook dat er in de commissie veel vragen waren die allemaal dezelfde kant uitgingen.
De bespreking van het agendapunt Stand van Zaken Burgerjaarverslag leverde een uitvoerige discussie op. Een inspreker, de heer van de Lugt, was van mening dat het burgerjaarverslag nog steeds een verplichting was. “Een raad kan deze verplichting niet naast zich neerleggen; de raad heeft ook een voorbeeldfunctie ” zo hield hij de raad voor. De commissie bleek in meerderheid dit standpunt te delen.
Burgemeester Ubachs stelde zich wat steil op. Niet de wettelijke verplichting was voor hem doorslaggevend, maar het halen van de ingeboekte bezuiniging van € 13.000,00 op het laten vervallen van het burgerjaarverslag. Van een wat eenvoudiger uitvoering van het burgerjaarverslag wilde hij in eerste instantie niets weten. “ Als de raad vindt dat er een burgerjaarverslag moet komen, dan zal het een jaarverslag worden met alle toeters en bellen ” zo hield hij de commissie enigszins dreigend voor. Een aantal commissieleden was hiervan niet gecharmeerd. Een tussenvoorstel van PNL om het agendapunt door te schuiven naar de volgende vergadering en ondertussen de wettelijke verplichtingen eens tegen het licht te houden, kreeg in de commissie geen steun. Persoonlijk vond ik dit jammer. Daarop sprak de commissie zich in meerderheid uit voor een “licht” burgerjaarverslag.