dinsdag 3 januari 2012


De boodschap van Herman Wijffels


Rond de kerstdagen kon je geen krant of blad open slaan of je kwam wel ergens Herman Wijffels tegen. Als hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering in Utrecht herhaalde hij zijn boodschap in alle artikelen en  bladen. Het klonk als een mantra: “ Om de wereld te redden moet het economische roer drastisch om. Winst tot doel verheffen is de wereld op zijn kop ” De omslag in denken over duurzaamheid die hij al enkele jaren nastreeft, heeft hij ondertussen wel bereikt.

Zo verkwistend doorgaan met het leegplunderen van de aarde, zoals wij de afgelopen decennia gedaan hebben, is een regelrechte gang naar de ondergang. Hierover is het iedereen wel zo ongeveer eens. Zelfs in vele sectoren van het bedrijfsleven is het begrip duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen ondertussen omarmd. Maar we zijn er nog lang niet. Volgens Herman Wijffels is op dit moment  een kwart van de bevolking into duurzaamheid. Driekwart nog niet. Er is dus nog werk aan de winkel.

Volgens het Stockholm Resiliance Institute zijn er 9 grenswaarden die we als mens niet mogen overschrijden, de zgn. boundaries for survival. Bij drie van deze negen grenswaarden zijn we er al overheen. De eerste is de CO2- uitstoot. Het is onafwendbaar dat de temperatuur op aarde zal stijgen. De tweede is verlies biodiversiteit. De derde is de stikstofuitstoot in de wateren en zeeën, waardoor  cruciale ecosystemen kantelen.


Overal zie je pogingen om het getij te keren. Ook binnen het Laarbeekse.  Als overal in Nederland ging het aantal boerenlandvogels in Laarbeek de afgelopen decennia in rap tempo achteruit. De Ortolaan probeert het tij te keren. Onlangs plaatste de aan het IVN Laarbeek verbonden vogelwerkgroep verspreid over de gemeente negentien nestkasten voor torenvalken. Maar de vrijwilligers doen veel meer voor de Laarbeekse vogels. De groep richt zich vooral op de akker- en weidevogels. Dit jaar startten de vrijwilligers met monitoring, zodat ze zien of de veelal samen met agrariërs en de overheid uitgevoerde maatregelen succes hebben. Wie kennis neemt van De Nieuwe Atlas van de Nederlandse Flora, die onlangs verschenen is, schrikt van de gevolgen van onze foodprint. Er moet dringend iets gebeuren!

 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185