woensdag 4 november 2015



Waar staan we voor en waar zouden we voor moeten staan?


Donderdag behandelt de gemeenteraad de begroting 2016. De begrotingsbehandeling  gold tot voor enige jaren als het hoogtepunt van het jaar. Het was het moment dat de raad loskwam van de sleur van alle dag en in de algemene beschouwingen haar beeld over  het te voeren beleid uiteenzette. Hoofdthema was vaak de vraag : waar staan we voor en waar zouden we voor moeten staan?

In Laarbeek wordt al enige jaren gekozen voor het houden van de algemene beschouwingen bij de bespreking van de Kadernota in juni. Toen de raad voor deze opzet koos, gold als belangrijkste argument dat bij de Kadernota de raad nog het beleid voor het komende jaar nog kon bijstellen. Hier zit wel iets in, maar het had tot gevolg dat de begrotingsbehandeling gereduceerd werd tot een ritueel proces. De jus was ervan af. Het hoogtepunt van het jaar was weg. 

Op zich is dit een jammerlijke ontwikkeling. De raad heeft onbewust een gedeelte van haar macht ingeleverd. De afgelopen jaren waren de raadsvergaderingen waarin de begroting werd vastgesteld , dan ook de meest saaie vergaderingen van de cyclus.

Raden zouden er zich van bewust moeten zijn dat het begrotingsrecht  de kurk is waarop vrijwel alle invloed van de volksvertegenwoordiging is terug te voeren. Er is al lange tijd een tendens waarbij de invloed van de raad afneemt en die van het college groeit. De begrotingssystematiek is zo ingewikkeld geworden dat het gemiddelde raadslid er maar moeilijk vat op krijgt en dan ontstaat al snel de indruk dat het hier gaat om een jaarlijkse rituele dans die veel tijd en energie kost, maar veel te weinig oplevert.
  
Alle op alles zou gezet moeten worden om het begrotingsrecht weer een nieuwe vorm en inhoud te geven. In de huidige begrotingssystematiek zijn er te veel automatismen die de raad op achterstand zetten. Het bepalen van politieke prioriteiten moet weer veel vaster worden gekoppeld aan de jaarlijkse begrotingsbehandeling. Tegenwoordig zijn er vaak nog maar enkele raadsleden die een begroting kunnen lezen en kunnen begrijpen. De situatie moet terugkeren dat de gehele raad weer wordt betrokken bij de begrotingsbehandeling.

Te vaak is de begrotingsbehandeling nu qua invloed en sturing een dieptepunt in de jaarlijkse raadscyclus. Dat moet weer worden omgebogen naar het jaarlijkse hoogtepunt van raadsinvloed.

Ik ben benieuwd of er donderdagavond een kentering valt te bespeuren.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185