maandag 23 november 2015


De raad op achterstand


De Maastrichtse Rekenkamer heeft een rapport uitgebracht over de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Maastricht in deelneemt. Het is een opvallend rapport geworden. De bevindingen en conclusies  rapport Zicht op samenwerking. De rol van de raad bij bestuurlijke samenwerking in Maastricht zal menig raadslid droevig stemmen. Niet alleen die in Maastricht, maar ook elders in het land. Het beeld dat wordt geschetst, is weliswaar grotendeels toegespitst op Maastricht, maar zal herkenbaar zijn in vele gemeenteraden.

Zo heeft de gemeente geen register van alle gemeenschappelijke regelingen waarin Maastricht deelneemt. Dit is op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) verplicht.  De Programmabegroting 2015 geeft geen zicht op hoeveel geld er jaarlijks in de vele gemeenschappelijke regelingen omgaat en evenmin wat Maastricht er jaarlijks aan bijdraagt. Individuele gemeenten zijn aansprakelijk voor de financiële risico’s en eventuele tekorten bij gemeenschappelijke regelingen, waarschuwt de rekenkamer in zijn rapport. ‘Inzicht en beheersing van die risico’s zijn van groot belang voor de gemeente.’ De begroting bevat evenmin ‘aanknopingspunten voor de raad om te bepalen of de verbonden partijen effectief en efficiënt werken’, concludeert de rekenkamer.

De raad van Maastricht heeft geen afspraken gemaakt over hoe hij wordt geïnformeerd over het reilen en zeilen gemeenschappelijke regelingen. ‘Noodzakelijke informatie om eventueel bij te kunnen sturen, het beleid en de financiën te heroverwegen, de deelname aan de verbonden partijen te heroverwegen of eventueel te beëindigen ontbreekt daardoor’, aldus de rekenkamer in zijn rapport. ‘Voor de raad is het daarom niet goed mogelijk om te beoordelen of de verbonden partijen goed functioneren, laat staan om te beoordelen of het misschien handiger, effectiever en efficiënter is om de betreffende taken op een andere wijze te organiseren dan met een verbonden partij.’

In heel veel gemeenten is het niet veel beter. Terecht werd afgelopen week in de Laarbeekse commissie Sociaal Domein nog geklaagd over de kruiwagen aan papier aan de Atlant Groep. Ook hier geldt de uitspraak van Euro commisssaris Cecilia Malmström:  if you can’t convince them, bury them under your shit.

Dood gegooid met bijna onverteerbare ambtelijke informatie komen raden niet meer toe aan een echte politieke discussie. Kim Putters verwees hier op 18 november j.l. ook naar in de Kees-Lunshoflezing in  Nieuwspoort. Volgens Putters staat de raad op achterstand. Hij zei: “  Er zijn kennis en competenties nodig om inclusie, invloed, deliberatie, burgerschap, transparantie, efficiëntie, proportionaliteit, vrijheid van meningsuiting en legitimiteit te bereiken. Dat is niet iets dat politieke partijen maar zelf moeten onderwijzen,dat moeten we collectief doorleven. Pas daarna kun je het inkleuren met mening of ideologie. Anders blijft het lastig sturen op lokale democratische processen en daarnaast af te wegen wanneer je als raad intervenieert of het aan het maatschappelijk initiatief of het college laat. Voorlopig staat de gemeenteraad nog op 5-0 achter op het college van B en W.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185