zondag 13 september 2015


                                                                                                                                                       

Allerlei


 In de aanloop naar de grote bijeenkomst eind deze maand over de verkeersproblematiek van de regio werd in de regionale pers gesproken over de”laatste kans “om het geld voor de verkeersruit in de regio te houden.

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen heeft in juni de Kamer toegezegd dat zij de rijksbijdrage voor de Noordoostcorridor van € 271 miljoen voor de regio wilde reserveren. De regio, die zij overigens vergrootte tot het gebied van Zuid-Nederland, moet dan wel met een eensgezind plan komen. De conferentie van 29 en 30 september is met dit doel belegd. Natuurlijk dat de Commissie Ruimtelijk Domein vorige week van wethouder van Zeeland wilde weten wat de insteek van Laarbeek was. Een bevredigend antwoord wist de wethouder niet te geven! De problematiek is urgent, zoals ook bleek uit de petitie over de Beekse brug die Bedrijven Contact Gemert-Bakel ophaalde.

De stroom vluchtelingen die via Italië, Griekenland en Hongarije op Europa afkomen, laat de politiek niet onberoerd. Alleen al om humanitaire redenen zullen deze vluchtelingen gehuisvest moeten worden, zeker als het politieke vluchtelingen zijn. Er is een groot gebrek aan opvangmogelijkheden. Gemeenten zullen dus hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De burgemeesters uit Zuidoost-Brabant zijn hiertoe bereid. Het al of niet opnemen is en blijft overigens een zaak des gemeentes zoals de Somerense burgemeester na afloop van het beraad van de 21 gemeenten terecht opmerkte. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er in Laarbeek geen mogelijkheden zijn om grote groepen vluchtelingen op te nemen.

Afgelopen donderdag was er een bijeenkomst op het gemeentehuis. Daar kwam de vraag aan de orde hoe inwoners betrokken kunnen worden bij de veranderde rol van de overheid. De uitnodiging was gericht aan alle inwoners van Laarbeek. Ik verwachtte dus een vol gemeentehuis aan te treffen. Dat bleek niet het geval. Gemeenteraadsleden, commissieleden en vooral ambtenaren hadden gevolg gegeven aan de oproep. Gewone burgers waren er nauwelijks. Wel een aantal leden van de Dorpsraden. Kwam dit door desinteresse of wat de bijeenkomst onvoldoende gecommuniceerd? Dit laatste was zeerzeker het geval. De eerste vraag kan niet een twee drie beantwoord worden.

De gemeente wil de inwoners betrekken bij het beleid. Dit is zeker. Na afloop bleef ik donderdag toch wel met nogal wat vragen zitten. Onduidelijk bleek tot hoe ver de gemeente wil gaan. Ook leek het erop dat de gemeente zelf nog geen helder beeld heeft wat de veranderde rol van de overheid nu precies inhoudt. Is dit louter terugtreden en taken overlaten aan de markt en het particulier initiatief of een noodgedwongen om financiële redenen taken laten liggen en zo het neo-liberale uitgangspunt van het streven naar een kleinere overheid uitvoeren? Donderdagavond werden de grote lijnen wel duidelijk; de vertaling naar de Laarbeekse situatie kwam niet uit de verf. Ik denk dat dit een risico is en het proces zal gaan bemoeilijken. Dus we moeten eerst de oorzaken en uitgangspunten veel duidelijker moeten krijgen.
In de uitnodiging was dit al een beetje voorzien. Er stond immers al:

Een pasklaar antwoord zal er deze avond niet worden gevonden. Wel hopen we u met het aangeboden programma voldoende inspiratie en stof tot nadenken te geven, op weg naar een juiste aanpak voor Laarbeek.”

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185