zondag 30 augustus 2015


                                                               

Vakantie voorbij


De zomervakantie is zit er voor de meesten onder ons weer op. Deze week starten de basisscholen in het zuiden  met het nieuwe schooljaar. Het politieke bedrijf komt langzaam weer op gang. Ook in Laarbeek .Dus wordt het ook weer tijd voor een nieuw Weekbericht.
De vakantieweken zijn in Laarbeek rustig verlopen. Er is weinig gebeurd. De Laarbeekse politiek was duidelijk met vakantie. Op zich is daar niets mis mee; de boog kan immers niet altijd gespannen staan. En even rust op de plaat en bijtanken kan nooit kwaad. Zo kan men er met frisse moed  weer tegenaan. Althans dat hoop ik.

In de media hebben drietal thema’s in de vakantieperiode vooral de discussie bepaald. Het is in de zomermaanden vooral gegaan over de zorg, de onophoudelijke stroom aan asielzoekers en gemeentelijke herindeling. In dit Weekbericht wil ik aandacht besteden aan de veranderingen in de zorg. De laatste weken is er grote commotie ontstaan over de herindicatie van de pgb’s. De staatssecretaris wil dat deze voor 1 okt a.s. afgerond zijn. Gemeenten betwijfelen of dit mogelijk is. In Laarbeek blijft het opvallend stil. Ik hoor er niemand over. En dat verbaast mij zeer.

Op dit moment zijn gemeenten alweer een half jaar verantwoordelijk voor jeugd- en ouderenzorg en het aan het werk helpen van gehandicapten. Op 1 jan. 2015 j.l. zijn deze taken gedecentraliseerd van het Rijk naar de gemeenten. Het Rijk moest bezuinigen en droeg deze taken op aan de gemeenten die dat beter zouden kunnen dan het Rijk, omdat zij dichter bij de mensen stonden. Daarnaast werd ook een ideologische onderbouwing gevonden: de mensen zouden meer zelf moeten gaan, zelfredzamer worden  en zelf hulp moeten zoeken bij familie en bekenden. Zo maakte het Rijk van de nood een deugd en gemeenten gingen hiermee maar al te gretig zijn mee. Hun invloed en reikwijdte werd immers vergroot.

De decentralisatie zelf ging niet van een leien dakje. Overal liepen gemeenten tegen problemen op.  Misstanden werden in de pers breed uitgemeten. Er kwamen inderdaad schrijnende gevallen aan het licht, maar een grote puinhoop werd het niet. Langzaam maar zeker kregen gemeenten meer grip op de materie. Wat voor veel mensen moeilijk bleek, was de noodzakelijke omschakeling in denken: van hulp die vanzelf naar je toekomt naar een grotere mate van eigen verantwoordelijkheid. Dit bleek een veel lastiger proces dan aanvankelijk gedacht werd. Achteraf gezien is de decentralisatie vooral een technisch proces geweest, waarin ambtenaren  en mensen uit de zorg aan het proces de leiding gaven. Soms deden gemeenten het zelf, soms in samenwerking met nabuurgemeenten. Laarbeek deed het in samenwerking met Peel 6.1. Zoals bleek uit een enquête van de NRC  voelden gemeenteraden zich vaak buiten spel en op afstand staan.

Er is in korte tijd veel veranderd. Misschien wel meer dan mensen in zo’n korte tijd aan kunnen. Een mentaliteitsverandering heeft tijd nodig. In de 20e eeuw duurde het jaren om oude van dagen eraan te laten wennen dat zij  naar bejaardenhuis moesten; ouderen nu laten wennen dat zij zelf voor zorg moeten zorgen en dat er pas in uiterste noodzaak hulp komt, kan niet in een halfjaar. Dit is een illusie. Voor deze omslag in denken is meer tijd nodig. In het recente onderzoeksrapport van de Nationale Ombudsman over de problemen rond de PGB’s  komt dit ook duidelijk naar voren.

Laarbeek voert deze transitie uit in samenwerking met De Peel6.1. Hoewel nog lang niet alles koek en ei is binnen deze samenwerking van de Peelgemeenten, verloopt de uitvoering naar behoren. Na de aanvangsperikelen heeft de Peel 6.1. het redelijk goed op de rails staan. Dat wil zeggen de technische uitvoering. Heel veel verder is men nog niet. De verwachte en beoogde innovatieve aanpak is nog niet van de grond gekomen. Dit vergt klaarblijkelijk meer tijd dan aanvankelijk gedacht is.

De Nationale Ombudsman constateerde dat het belang van de mens bij de transitie niet op de voorgrond stond. Bij de innovatie in de zorg zou dit het uitgangspunt moeten zijn. Oog voor het menselijk belang is en blijft de eerste voorwaarde. Je verwacht toch dat dit altijd centraal staat in het doen en laten. Of niet soms?

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185