zondag 19 januari 2014


Raadsbijeenkomst over armoede


Afgelopen donderdagavond vond in de raadszaal de raadsbijeenkomst over armoede plaats. De raadsleden namen plaats op de publieke tribune. Een lid per fractie nam plaats in een panel. Tegenover hen zaten voor de pauze een paar vertegenwoordigers uit het veld en een tweetal ervaringsdeskundigen, die zelf een beroep moesten doen op de bijstand. Na de pauze werd er een panel gevormd met vertegenwoordigers van de Stichting Leergeld, Lev, de cliëntenraad, de Stichting Durf jij, een vrijwilliger van Vierbinden en een moeder die in de bijstand zat.

De discussie werd geleid door Henri Bouwmans van Vierbinden. Voor de pauze werd een soort terreinverkenning gedaan. Heel veel gegevens zijn links en rechts  binnen de gemeente bekend, maar het overzicht ontbreekt. Dus wel veel verschillende data, maar geen overzicht. Dit wreekt zich natuurlijk. Zes jaar crisis hakt er ook in. Mensen krijgen het moeilijker; ook de groep die in problemen komt wordt groter. Voor mensen in de bijstand is het bedreigend dat de toeslagen steeds verder afgebouwd worden. Eenmaal in de bijstand is het moeilijk om eruit te komen. Werk ontbreekt. Er werd twijfel geuit aan het nut van de re-integratieprojecten. De bijstandsmoeder zei meer te verwachten van omscholing.

Ook werd duidelijk dat er nog veel schroom en schaamte is. “Je zegt niet zo gauw dat je in de bijstand zit ” zei een ervaringsdeskundige. Ook het steeds weer opnieuw invullen van allerlei paparassen voor de aanvraag van toeslagen schrikt af.

In de paneldiscussie werden een drietal stellingen in discussie gebracht. De eerste stelling ging over de vraag of Laarbeek zou moeten aansluiten bij een bestaande voedselbank of liever er zelf een zou moeten opzetten. Het panel van raadsleden hield zich een beetje op de oppervlakte. De zorgplicht van de gemeente werd wel erkend, maar tegelijkertijd werd ook de nadruk gelegd op de bescherming van de privacy. Naar mijn indruk  te veel. De vertegenwoordiger van PNL gaf weinig ruimte. “ Een voedselbank is het allerlaatste ”, zo zei hij. We zouden volgens hemmeer met de bijstandswet zelf moeten doen. Hij vergat hierbij maar voor het gemak dat de nieuwe bijstandswet in forse kortingen voorziet als men geen vrijwilligerswerk gaat doen. Laarbeek de uitvoering van de bijstandswet neergelegd bij het Werkplein. Door allerlei harmonisatiebesluiten is er nog nauwelijks ruimte voor eigen beleid. Het verbaasde mij dat het panel nauwelijks inging op de suggestie van Henk Beekmans die aan een systeem van bonnen dacht, in te leveren bij de plaatselijke middenstand.

Het panel voelde niets voor verplichte sociale dienstverlening. “ We moeten niet terug willen naar de jaren 30 ” zei Greet Buter terecht. De derde stelling was meer een dooddoener. Natuurlijk is iedereen tegen sociale uitsluiting. Als laatste punt werd de vraag voorgelegd hoe kan de gemeente meer inzicht krijgen in de omvang van stille armoede.
Er komt een uitgebreid verslag van de bijeenkomst. De commissie Maatschappelijke Ontwikkeling zal zich er over buigen. Al met al was een heel leerzame avond. In mijn slotwoord als waarnemend raadsvoorzitter heb ik dat ook geconstateerd.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185