woensdag 8 januari 2014

 Ook van Gijzel meldt zich aan het front


Gisteren schreef ik dat er dit jaar weinig opvallende nieuwjaarstoespraken het nieuws haalden. Ik had dit amper opgeschreven of het ED maakte melding van de nieuwjaarstoespraak van de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel. Ook de Helmondse burgemeester meldde zich aan het front met haar actie om toch in ieder geval te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart a.s.
Van Gijzel plaatste op de Eindhovense nieuwjaarsreceptie een frontale aanval op de organisatie van de nationale politie. Ik lees in het ED:
“ Met zijn hardnekkige weigering om de wietteelt te legaliseren, speelt minister Opstelten (veiligheid en justitie) criminelen in de kaart. Ook vormen zijn beleid en zijn onbuigzaamheid een groot risico voor de veiligheid in de samenleving.
De politie heeft er uiteindelijk te weinig mensen door voor de basistaken en de noodhulp. Het huidige softdrug-gedoogbeleid is alleen al daardoor inmiddels onhoudbaar.”
Zo sprak de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel maandagavond in zijn nieuwjaarsspeech. Fijntjes merkte het ED ook op dat de Eindhovense politietop op de voorste rij in de Burgerhal van het stadhuis zat.
“ Van Gijzel heeft het helemaal gehad met de beleidskeuzes in Den Haag. Zo wees hij erop dat er momenteel vier reorganisaties tegelijk lopen bij de politie. Een daarvan betreft het centraliseren: van een regionale naar een landelijke beheersorganisatie. Omdat dit efficiënter en effectiever zou zijn.
Maar Van Gijzel constateerde ook dat de AWBZ, de uitvoering van de Participatiewet en de jeugdzorg juist weer gedecentraliseerd worden naar de gemeenten omdat dit efficiënter en effectiever zou zijn. Terwijl vooral de kleinere gemeenten dit helemaal niet aan kunnen. Die willen dat liever in regionaal verband regelen, maar de regiobesturen (SRE) worden door het kabinet juist weer uitgekleed.
"Ik zie een Rijksoverheid die visieloos centraliseert en decentraliseert, samenvoegt of juist weer scheidt", aldus Van Gijzel.””
Rob van Gijzel vindt dat het kabinet op dit moment geen duidelijke visie heeft. Volgens de burgemeester van Eindhoven komt dat mede doordat het huidige politieke systeem verouderd is en niet meer werkt. Van Gijzel was onlangs nog voorzitter van een denktank van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij onderzocht onder meer de veranderende rol van de overheid. ,,Het maakt ons steeds vaker tot remmer van noodzakelijke maatschappelijke veranderingen waar vooruitgang gewenst is'', aldus Van Gijzel over het huidige systeem. ,,Ik zie een overheid die denkt vanuit een verticale, hiërarchische wereld en zo de aansluiting op de horizontale netwerksamenleving vrijwel volledig aan zich voorbij ziet gaan.''

Het gebrek aan visie heeft volgens Van Gijzel ook economische gevolgen. ,,Meer dan andere landen houdt Nederland de grenzen momenteel zoveel mogelijk gesloten, dan wel ontmoedigen we mensen om hier te komen. Als daar geen verandering in komt zal dit, in combinatie met een kleine bevolkingsaanwas, ons economisch de komende jaren ver terugwerpen'', aldus de burgemeester van Eindhoven, die verder van mening is dat er in Nederland een terughoudende houding is als het gaat om innovatie. De investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn laag, aldus Van Gijzel. ,,Wanneer we op de huidige weg doorgaan zal Nederland in 2030 gezakt zijn van de 18e naar de 32e plaats op de ranglijst van 's werelds grootste economieën.''

Natuurlijk heeft van Gijzel gelijk. Zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken zou dit zich moeten aantrekken. Plasterk slaagt er echter maar niet een coherente visie over de staatkundige toekomst van Nederland op tafel te leggen.

Allerlei suggesties vliegen over de tafel. Het meest concrete voorstel is nog de lotingsdemocratie van David van Reybroeck. Maar dit is het natuurlijk ook niet. Het wordt m.i. tijd voor de instelling van een staatscommissie.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185