woensdag 27 november 2013


Eenzaam


Veel berichten deze week over eenzaamheid onder ouderen. Uit een onderzoek van de GGD Brabant-Zuidoost blijkt dat de helft van de Eindhovense ouderen eenzaam is In de regio Zuidoost-Brabant (inclusief Helmond) is dat percentage 46 procent. Dit is de uitkomst van  een enquête onder 15.000 65-plussers in 2012.
Opmerkelijk is dat op de vraag: 'Wilt u hulp om iets aan uw eenzaamheid te doen', 80 procent het antwoord 'ik ben niet eenzaam' aankruist. GGD-onderzoekster Daniëlle Brunenberg zegt in het ED dat ouderen zelf kennelijk hun situatie niet zo benoemen. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de eenzaamheidsschaal van De Jong Gierveld. Aan de hand van elf vragen  en stellingen wordt de mate van eenzaamheid gemeten."Maar op basis van de antwoorden op andere vragen vallen ze objectief gezien wel degelijk in de categorie 'matig tot ernstig eenzaam'."zo stelt zij. Deze opmerking roept wel vragen op. Als ouderen dat niet zo benoemen, klopt de conclusie dan wel?  En hoe moet je de uitkomsten interpreteren?
Die andere vragen gingen onder meer over de mate waarin ze mensen in hun omgeving hebben die ze vertrouwen, of ze het gevoel hebben dat ze bij mensen terecht kunnen in geval van narigheid en of ze een leegte ervaren.
Een ander opmerkelijk gegeven uit het onderzoek is het volgende: een kwart van de Eindhovense ouderen en een vijfde van de ouderen uit de regio geeft aan dat er in geval van gezondheidsproblemen niemand in de omgeving is die hulp kan bieden.
Dit laatste is natuurlijk alarmerend. Als 20% van de ouderen niemand heeft die in geval van gezondheidsproblemen hulp kan bieden, dan zit het in onze maatschappij goed mis en is de noodzaak van de participatiesamenleving wel heel erg duidelijk. Met de mond de noodzaak belijden is niet meer voldoende. Er moet daadwerkelijk iets gebeuren! Een bewustwordingsproces alleen is niet voldoende.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185