donderdag 20 april 2017


                                                                   De kloof


Het college heeft enige tijd geleden een voorstel bij het presidium neer gelegd om “de kloof ”tussen de politiek en de bevolking te slechten. Het was een ambitieus voorstel dat voortborduurde op de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester aan het begin van dit jaar. Het presidium heeft het voorstel afgewezen. De redenen hiervoor zijn mij niet geheel duidelijk. Het verslag van de vergadering geeft op dit punt geen uitsluitsel.

Politieke partij PNL laat het hierbij niet zitten en heeft een motie aangekondigd die vandaag in de raad  behandeld wordt. Op zich een opmerkelijke move, maar niet geheel onvoorstelbaar. Misschien wil het college en nu ook PNL iets te snel door de bocht. Dat moet niet uitgesloten worden.

Er wordt wel heel gemakkelijk en snel over het bestaan van een kloof gesproken. Zonder een diepgaande analyse wordt verondersteld dat deze kloof bestaat. Over het waarom van de kloof en de diepte wordt niet nader ingegaan. Toch is een indringende analyse een eerste voorwaarde. Een groot en ingrijpend traject starten zonder eerst de problematiek ter dege onderzocht te hebben en in kader te hebben gebracht, leidt alleen maar tot teleurstellingen. Erger nog het doet afbreuk aan de politiek als zodanig. Voorzichtigheid is dus geboden.

Er wordt de laatste tijd heel veel gepubliceerd over maatschappelijke veranderingen die hun effect op het politieke bestel hebben. Zware studies vaak die veel verklaren, maar net ook weer niet alles. Zo schreef
Warna Oosterbaan onlangs een interessant artikel in de NRC met als titel “Geef lager opgeleiden ook een kans ” Er is een nieuwe tweedeling ontstaan tussen laag en hoger opgeleiden. Maar 3% van de nieuwe Tweede Kamerleden is niet hoger opgeleid. In de bevolking is dit percentage 70%. Schever kan welhaast niet. 

Romans geven soms een helderder beeld dan welke studie dan ook. Eén van de eigenaardigheden van deze tijd is dat het soms lijkt alsof je in een toekomstroman bent beland. Niet dat Frankrijk al een islamitische republiek is, zoals Michel Houellebecq inSoumission (2015) voorzag. Maar als je het boek leest, wordt dat scenario op een aannemelijke wijze gerealiseerd. En in Amerika lijkt het ministerie van de Waarheid zoals George Orwell dat in Nineteen Eighty-Four (1949) beschreef al volop actief: Ignorance is strength! En het motto America First, dat we kenden uit The plot against America van Philip Roth, is nu de echte slagzin van de reëel bestaande president van Amerika.

Hoog opgeleiden hebben volgens Warna Oosterbaan nog iets waarin ze van laag- en middelbaar opgeleiden afwijken: ze zijn meer in politiek geïnteresseerd, ze verwachten meer van de politiek en zijn politiek veel actiever. De bestuurskundigen Mark Bovens en Anchrit Wille laten in hun boek Diplomademocratie (2011) overtuigend zien dat meritocratie en democratie op gespannen voet met elkaar staan: de opvattingen van laag opgeleiden worden in het politieke debat nauwelijks tot uitdrukking gebracht.

Nu hoeft dat geen probleem zijn als hoog- en laag opgeleiden over belangrijke kwesties ongeveer hetzelfde denken. Maar dat is niet zo. Over immigratie, gezondheidszorg, criminaliteit, Europa en inkomens denken hoog- en laag opgeleiden anders, en binnen grote partijen geldt dat gekozenen liberaler zijn dan de mensen die op hen stemden. Resultaat is dat laag opgeleiden zich niet goed vertegenwoordigd voelen, cynischer en wantrouwender worden en ertoe neigen dan maar niet te gaan stemmen.

Daarmee zijn we beland bij een ernstig democratisch tekort: de kloof tussen een invloedrijke, hoog opgeleide minderheid, en de meerderheid die veel lager is opgeleid en een veel slechtere toegang heeft tot de macht.

Hoe we dit kunnen oplossen , is niet een twee duidelijk.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185