zondag 19 maart 2017


Verkiezingen


Afgelopen woensdag is Nederland massaal naar de stembus gegaan en hebben wij een nieuwe Tweede Kamer gekozen. De PVV van Geert Wilders is gelukkig niet de grootste partij geworden. De VVD van Mark Rutte is de PVV duidelijk voorgebleven. Het CDA, D66 en GroenLinks hebben alle drie zetels gewonnen, maar zij konden de VVD niet bijhouden. Buma en Pechtold zullen hun premierambities moeten bijstellen. In theorie zijn er verschillende coalities mogelijk. Welke uiteindelijk uit de hoge hoed komt, moeten we afwachten.

De PvdA is weggevaagd. Zij hielden uiteindelijk maar 9 zetels van de oorspronkelijke 36 over. De partij wordt door de kiezer gestraft voor haar deelname aan het kabinet Rutte- Asscher. Regeren met de VVD bekomt niemand goed. Zo lijkt het.

Het grote verlies van de PvdA is toe te schrijven aan een groot aantal factoren. De deelname aan een regering met de VVD en het laten vallen van allerlei sociaal-democratische uitgangspunten werd door de kiezers afgestraft, maar ook diepere oorzaken spelen mee zoals het zich vervreemden van de arbeidende klasse.

Natuurlijk heb ik ook naar de uitslagen in Laarbeek en de omringende plaatsen gekeken. Ook in Laarbeek is de VVD de grootste geworden op enige afstand gevolgd door het CDA, de PVV en de SP. Ook hier deed de PvdA het slecht: de partij haalde slechts 500 stemmen. In verschillende gemeenten wordt met de verkiezingsuitslag in de hand ook vooruit gekeken naar de gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar. In Laarbeek zou je zeggen dat het onvoorstelbaar is dat de VVD niet aan deze verkiezingen zal deelnemen.
Laarbeek is een mooie gemeente die in vergelijking met andere gemeenten goed presteert. De gemeente kan tevreden en trots terug kijken op wat er gepresteerd is. Maar met alleen terugkijken zijn we er niet; wij moeten ook de toekomst in het oog houden. Daarop moeten wij ons voorbereiden. En er zijn voldoende plannen in voorbereiding. Denk aan de discussie over duurzaamheid, over veerkrachtig bestuur en over het dichten van de kloof tussen burger en bestuur. Allemaal projecten waar we veel van verwachten en die Laarbeek nog beter op de kaart gaan zetten dan nu al het geval is.

Wat in potentie ook kan bijdragen aan een verdere verbetering zijn de aanbevelingen van de Rekenkamer in het recente rapport over het collegeprogramma 2014-2018. De Laarbeekse raad discussieerde afgelopen donderdag over dit rapport.  Het feitelijke onderzoek is verricht door bureau Berenschot. Het rapport is positief over het behaalde resultaat. De informatievoorziening van het college richting raad is op orde. Wat beter kan en moet is de strategische discussie over de hoofdpunten van het beleid. Dit gebeurt nu niet of veel te weinig. Door een strategische discussie te voeren kan de raad vooraf richting geven en kaders stellen.

Het college nam de aanbevelingen van het rapport over. De discussie in de raad werd m.i. teveel een discussie met de voorzitter van de raad en te weinig tussen de raadsleden onderling. En dat terwijl het rapport van de Rekenkamer toch primair een rapport voor de raad is. De raadsvoorzitter opereerde veel te sturend in de richting van een uitspraak van de raad die er zo wie zo toch wel gekomen zou zijn. Dit blijft een valkuil, waar de burgemeester nog steeds intrapt.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185