zondag 22 januari 2017


                                         Toch weer top down?



Politici zijn geen knip voor hun neus waard als zij zich neerleggen bij het gebrek aan belangstelling voor de politiek van de burgers. Zij moeten het als hun  primaire taak zien de burgers bij het bestuur te betrekken, te enthousiasmeren en richting te geven. Daarvoor zullen politici uit hun eigen kringetje moeten treden en weer veel meer de burger moeten gaan opzoeken. Daar ligt hun primaire taak: voeling houden met wat onder de burgers leeft, wat hen bezig houdt en bezielt.

De 21ste eeuwse burger is mondig geworden en wil primair  zijn eigen beslissingen nemen. Dit maakt het voor politici lastiger dan in het verleden. Een succesvol politicus in het verleden moest de burgers kunnen opzwepen en als volksmenner op het podium staan. Deze methode werkt nu niet meer. Kijk maar naar de setting van de verschillende partijbijeenkomsten van vorige week. Sybrand Buma en Jesse Klaver als de nieuwe verlossers. Dan deed Mark Rutte het handiger met zijn een mans optredens.

Bovenstaande overwegingen kwamen bij mij boven drijven toe ik het verslag van de laatste presidiumvergadering las. In presidiumvergaderingen worden de agenda voor de raad en de commissies vastgesteld. In het verslag van de presidiumvergadering van 17 januari stonden op het eind een tweetal mededelingen van  de voorzitter. Burgemeester van der Meijden zei:
“ Het verkleinen van de kloof tussen politiek en inwoners is een ander aandachtspunt dat zal worden uitgewerkt in een concreet actieplan. Ook hierin wordt de raad tijdig betrokken. ”

Natuurlijk moet de expliciete aandacht voor de kloof tussen politiek en inwoners alle waardering en steun krijgen. Dat deze kloof ook in  Laarbeek bestaat , is  voor mij geen vraag. Evenals de noodzaak hier iets aan te doen. Of met het opstellen van een actieplan van bovenaf door het ambtelijke apparaat en het college verbeteringen bereikt kunnen worden, is voor mij zeer de vraag. Een top down-aanpak gaat niet werken. De kloof is juist mede ontstaan omdat de burger het gevoel heeft dat alles over hem heen georganiseerd en besloten wordt. Men zal dus naar de burger zelf moeten gaan en hem van meet af aan bij het proces moeten proberen te betrekken. Een lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk.

In dezelfde presidiumvergadering kwam burgemeester van der Meijden ook nog met een tweede mededeling. In het verslag staat:

 “ De voorzitter meldt dat het college bezig is met een passende reactie in het kader van het verzoek van de provincie over ‘veerkrachtig bestuur’. Onderdeel daarvan is het voeren van korte en krachtige discussie met stakeholders, waaronder de raad. De reactie van Laarbeek zal vervolgens worden afgestemd met de overige Peelgemeenten. De raad wordt hierover nog nader geïnformeerd.”

De gebezigde formulering verbaasde mij. Ook omdat hij afweek van eerdere uitlatingen. Na de brief van de commissaris van de Koning en in zijn nieuwjaarstoespraak werd een ietwat andere toon aan geslagen. Toen legde hij de nadruk op de noodzaak allereerst de burgerij te raadplegen over  de problematiek die Veerkrachtig Bestuur en de commissaris hadden aangesneden. En zo zou het  m.i. ook moeten. Nu lijkt het erop dat de burgemeester kiest voor een procedure waar de burgers weer buitenspel staan.

Hopelijk vergis ik mij!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185