dinsdag 31 januari 2017

                                         Geluk


In het toneelstuk Hamlet laat Shakespeare op de verzekering van Polonius “ Ik zal hun de behandeling geven die zij verdienen” de Deense prins  antwoorden: “ Hemelse goedheid,veel beter, man! Als je alle mensen de behandeling zou geven die ze verdienen, wie zou er dan gespaard blijven voor de zweep? Behandel ze naar uw eigen eer en waardigheid ”. Ik kwam dit citaat tegen in het boek van Martha Nussbaum Woede en vergeving. Dit boek heeft in ons land de laatste tijd sterk de aandacht getrokken. Het is en blijft een lastig boek dat je niet zomaar in een keer uitleest. 

Het boek veronderstelt een grote kennis van de klassieke filosofen. Deze Griekse filosofen beschouwden woede als een teken van zwakte. Nussbaum toont aan dat woedeloosheid daadwerkelijk ook tot verzoening kan leiden. Zij doet dit o.a. aan de hand van het voorbeeld van Nelson Mandela, die tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland de werken van de stoïcijn Marcus Aurelius las. Volgens Mandela was wrok vergif innemen en verwachten dat iemand ander er ziek van wordt.

Het hierboven aangehaalde citaat deed me ook denken aan een zin van Cicero. Eens heeft hij gezegd : “ Filosoferen is leren te sterven ”. Deze uitspraak komt heel dicht bij wat Shakespeare Hamlet in de mond legt. 

Volgens Plato moet de filosofie ons naar geluk leiden. Een goed en gelukkig leven, daar ging het om. Op een bepaald moment ging het een andere kant op. In de Middeleeuwen nam het christendom de positie van de filosofie over. Dat pakte echter voor het menselijke geluk onvoordelig uit: Augustinus droeg de opvatting uit dat geluk enkel weggelegd was voor de doden.

Cicero zat er klaarblijkelijk nog eens niet zo ver naast!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185