zondag 8 mei 2016

Leegloop


Begin vorige week publiceerden de Nederlandse kranten alarmerende cijfers over de leegloop van politieke partijen. Partijleden zeggen massaal hun lidmaatschap op. Met verstrekkende gevolgen voor de gevestigde politieke partijen. Met name de Volkskant was in de problematiek gedoken. De andere kranten volgden. Arnold Grunberg schreef vrijdag in zijn column terecht dat wie iets van de boze burger wil begrijpen Woede en tijd van Peter Sloterdijk zou moeten lezen. Sloterdijk schreef hierin in 2006 al dat mensen niet zozeer hartstochten hebben als wel dat hartstochten mensen hebben. Mensen willen erkenning.

Een ander opmerkelijk verschijnsel was de uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk afgelopen zondag. Niet de kandidaten van de gevestigde partijen, de sociaal-democraten en de christendemocraten, wonnen, maar de kandidaat van de FPÖ. De middenpartijen werden in Oostenrijk weggevaagd. Gezien de stemming in verschillende Europese landen zou dit ook in verschillenden andere staten kunnen gaan gebeuren. De radicalisering zowel naar links als naar rechts beangstigt zeer.

Overigens is deze leegloop is geen nieuw verschijnsel en zeer zeker ook niet beperkt tot politieke partijen. Sheila Sitalsing opende er haar column in Volkskrant deze week  mee. Zij schreef:

Na het uitstervende vakbondslid, de weglopende krantenabonnee, het afhakende lid van de AVRO/TROS en de kerkverlater hadden we dinsdag het gillend weggerende ex-lid van VVD, PvdA en/of CDA in de krant.”

De terugloop van de ledenaantallen zijn dramatisch. De ledenaantallen van 35 jaar geleden had het CDA nog 143 duizend leden, tegenwoordig nog maar 50.181. Leden lopen overal gillend weg. De PvdA had in 1981nog 109.557 leden, nu nog slechts 46.045. Bij de VVD is er minder dan eenderde over van het ledenbestand uit de jaren tachtig. Als ze een liberale publieke omroep zouden willen oprichten, dan zouden ze geen zendtijd krijgen.

Partijen zitten met deze terugloop erg in hun maag. Minder leden betekent minder inkomsten en minder subsidie. En chronisch geldgebrek. Partijen zetten wel met man en macht allerlei ledenwerfcampagnes op, maar het helpt niet echt. Sitalsing concludeert dan ook:

“ Er zit weinig anders op: de markt op. Nadat ze elke denkbare maatschappelijke organisatie de commercie in hebben geschopt, zullen ze er zelf ook aan moeten geloven. Een veiling van de boezeroenen van Hans Spekman, racefietsen van het merk Buma, niets is onmogelijk.”

Grote middenpartijen zijn onontbeerlijk voor de stabiliteit van een land. Partijen zullen dus een oplossing moeten vinden. Er is een geruststellende gedachte: burgers zijn niet gek. Zij kunnen wel eens een tijdje achter de waan van de dag aanlopen. Uiteindelijk zegeviert het gezonde verstand.

Dat althans mogen we hopen!