zondag 7 februari 2016



Samenwerken


Vorige week verzond het Laarbeekse college een raadsinformatiebrief naar de raad. Hierin deelde het college mee dat Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek besloten hadden geen nieuwe Dienstverleningovereenkomst met Helmond te sluiten voor WMO-Jeugdzorg en BMS na 2016. De vier gemeenten en Deurne gaan onderzoeken wat de uitvoering van deze taken in gezamenlijkheid voor hen betekent. Ook Deurne doet volgens de raadsinformatiebrief van harte mee aan dit onderzoek, maar gaat gelijktijdig twee andere opties in beeld brengen: uitvoering in eigen beheer en uitvoering door Helmond in een Dienstverleningsovereenkomst. Op dinsdag 2 februari jl. hebben de Colleges van de 5 gemeenten hun secretarissen opdracht gegeven om op korte termijn een bestuursopdracht te formuleren. Die opdracht moet leiden tot een businesscase op basis waarvan de colleges en raden nog voor de zomer kunnen besluiten of uitvoering van de taken door 5 gemeenten gezamenlijk gaat plaatsvinden per 1 januari 2017.

Het staat er allemaal nogal stellig. In ieder geval is duidelijk dat de vier gemeenten op dit terrein niet meer verder willen met Helmond. Zij hebben het helemaal gehad met Helmond. De banden zijn zonder pardon doorgesneden. De gemeente Deurne lijkt zich ietwat voorzichtiger op te stellen en niet meteen alle schepen achter zich te verbranden.

De raadsinformatiebrief roept  de nodige vragen op. De Peelgemeenten, behalve Deurne, willen geen samenwerking met Helmond meer en – wat nog vreemder is – zij gaan zelfs überhaupt niet onderzoeken of uitvoering in eigen beheer mogelijk is. Dit laatste wordt kennelijk op voorhand al voor onmogelijk gehouden.

En dit is vreemd. Het raakt n.l. direct aan het bestaansrecht van een gemeente. Gemeenten hebben door de decentralisaties per 1 jan 2015 een groot aantal nieuwe taken erbij gekregen. Als een gemeente deze taken zelf niet naar behoren kan uitvoeren, is haar bestaansrecht im Frage. Op onderdelen samenwerken met andere gemeenten is dan niet de meest voor de hand liggende oplossing. Je gaan dan eerder denken aan opheffing door middel van fusie.

De raadsinformatiebrief heeft heel begrijpelijk ogenblikkelijk tot een reactie van PNL geleid. De vragen die PNL stelt, zijn op zich terecht, maar ook weer net niet de juiste vragen die gesteld zouden moeten worden. En deze dagen  zal ik er nader op ingaan.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185