vrijdag 23 december 2016


Kerstmis 2016



Gerelateerde afbeelding


Voor iedereen een zalig kerstmis
en een gelukkig en gezond Nieuwjaar.

              Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


P.S. De eerstvolgende aflevering van deze weblog zal verschijnen op maandag 9 januari 2017

woensdag 21 december 2016


Donkere dagen voor Kerst.


We leven in de donkere dagen voor Kerst. Woensdag 21 december is de winter begonnen. Woensdag was ook de kortste dag van het jaar. Afgelopen dinsdag werd de dag nog donkerder door de afschuwelijke gebeurtenissen in Berlijn, op de kerstmarkt bij de Gedächtenisskirche in Berlijn.

De tragedie in Berlijn heeft vele reacties opgeroepen. De westelijke wereld is solidair met de Duitsers. Rechtspopulisten zien het gebeuren als een rechtvaardiging van hun standpunten. Gelukkig lijkt het erop dat zij door de aanslag niet verder groeien. Ontevredenen zul je altijd houden.

De meeste Duitsers laten zich door de aanslag niet opjagen en bewaren hun zelfvertrouwen. De staatsdragende politiek partijen gedragen zich waardig, al zie je wel dat het draagvlak voor de opname van asielzoekers afneemt. De aanslag is natuurlijk een klap voor de bondskanselier. Als je vol overtuiging vluchtelingen in je land opneemt en een van de opgenomene – zo lijkt het op dit moment – de wapens tegen je opneemt, dan schokt dat natuurlijk je geloof in de mensheid. Het betekent echter niet dat je iedereen over dezelfde kam moet scheren.
Gelukkig doet de overgrote meerderheid van de Duitsers dit niet!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


dinsdag 20 december 2016

WMO

 

Het college van B en W heeft onlangs het mandaatbesluit WMO,jeugd en BMS vastgesteld. Hiermee worden enkele bevoegdheden per 1 januari 2017 gemandateerd aan het Dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Peelgemeenten. Opmerkelijk is dat bepaalde zaken gemandateerd worden aan de gemeente Helmond. De Helmondse gemeentesecretaris gaat de schuldhulpverlening  en het regelen van beschermd wonen in het kader van de WMO regelen. Opmerkelijk is dat de Peelgemeenten hiervoor Helmond inschakelen, na alles wat er gebeurd is. Met het mandaatbesluit is verder niets mis.

Binnenlands Bestuur heeft een inventarisatie gemaakt van wat gemeenten gaan doen moet de eigen bijdrage voor de WMO-voorzieningen. Uit het onderzoek blijkt dat 80 gemeenten per 1 januari de eigen bijdrage gaan afschaffen. Zij reageren hiermee op de commotie die begin dit jaar ontstond over de berichten over mensen die afzagen van zorg door de hoge eigen bijdrage die zij moesten betalen.

In diverse gemeenten wilden raadsleden weten of ook in hun gemeenten hulpbehoevenden afzagen van zorg door te hoge eigen bijdragen. Verschillende gemeenten besloten zelf onderzoek te doen naar de gevolgen van hun eigen bijdragebeleid. Her en der werden moties en initiatiefvoorstellen (Amsterdam, Tilburg) ingediend om eigen bijdragen te verlagen of af te schaffen. Sinds februari is in tientallen gemeenten het eigen bijdragenbeleid aangepast.

De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen is dit jaar in tientallen gemeenten verlaagd of (deels) afgeschaft. Een aantal gemeenten gaat dat vanaf januari doen. Uit een nieuw overzicht dat het CAK voor Binnenlands Bestuur heeft gemaakt, blijkt dat dit jaar 42 gemeenten de eigen bijdrage hebben aangepast; vorig jaar deden 17 gemeenten dat.  Deze 42 gemeenten hebben het marginaal tarief verlaagd, de inkomensdrempel verhoogd, de maximale periodebijdrage verlaagd of gekozen voor een combinatie, waardoor zorggebruikers per saldo minder eigen bijdrage betalen. Sommige gemeenten hebben aan meerdere ‘knoppen’ tegelijkertijd gedraaid zoals Alblasserdam, Heemstede, Meerssen, Oudewater en Vaals.

Een aantal gemeenten heeft besloten per 2017 de eigen bijdrage af te schaffen of te verlagen. Zo schrappen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel (vanaf 1 januari: de nieuwe gemeente Meierijstad) voor inwoners tot 110 procent van het sociaal minimum de eigen bijdrage helemaal. Voor begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf wordt vanaf januari een lagere kostprijs doorgevoerd, waarmee de eigen bijdrage voor iedereen die van deze voorzieningen gebruikt maakt.

En wat doet Laarbeek?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 19 december 2016


Bereikbaarheid.


In de regio wordt heel veel gesproken over bereikbaarheid van steden en dorpen. Zo ook in Laarbeek. Deze maand was er nog een ingelaste extra vergadering van de commissie Ruimtelijk Domein, die bijna in zijn geheel gewijd was aan dit thema. Het college bij monde van wethouder van Zeeland informeerde de commissie over de huidige stand van zaken en de positie die Laarbeek hierin inneemt.

Uit het verhaal van de wethouder en de presentaties van zijn ambtenaren werd duidelijk waar Laarbeek op inzet. Laarbeek zit nog steeds in zijn maag met de Beekse brug en wil – terecht overigens – aanpassingen aan de N615. Afgezien van de gewenste aanpassingen en verbeteringen aan de N615bleef het geheel nogal vaag. Het lijkt erop alsof Laarbeek niet verder wil kijken dan het eigen grondgebied.

Verstandig is dit niet. Je speelt zo absoluut niet mee in het grote regionale proces en je maakt je zo afhankelijk van de uitkomst van het handje klap van anderen. De gemeente Nuenen doet dit m.i. veel verstandiger en vooral gewiekster. Het gaat er in feite om wie betaalt. Voor Nuenen is dit duidelijk: niet alleen Nuenen, maar de regio.

Nuenen is er op tijd bij: Laarbeek zeerzeker niet. Het sjoggelt maar wat achter de feiten aan in plaats van zelf de lijnen uit te zetten. Van Zeeland is veel te afwachtend en vooral volslagen fantasieloos. Laarbeek moet niet hameren op bereikbaarheid. Deze is immers goed. De focus moet liggen op een betere en effectievere doorstroming op de N615. Dit is niet alleen in het belang van Laarbeek; het is primair een regionaal belang.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


zondag 18 december 2016



Utopia.


Toevalligheden kunnen het leven aangenamer maken. Het omgekeerde kan overigens ook. Toevallig kreeg ik een deze dagen het boekwerkje Terug naar Utopia van Dirk Tieleman en Geert Heymans in handen kreeg. Het is een soort hertaling van het bekende werk van Thomas More. Dit keer voorzien van commentaren van een aantal Belgische ( Vlaamse ) wetenschappers. Er bleken juweeltjes van overpeinzingen in te staan. Heel verrassend. Vlaamse wetenschappers verrassen mij wel vaker.

De meeste schrijvers die commentaar leverden kende ik niet met misschien een uitzondering, de aimabele oud-voorzitter van de EU, Herman van Rompuy. Mij troffen met name ook de gedachten van Tinneke Beeckmans, Marc Buelens en Rik Torfs, maar van Rompuy spande toch wel zonder meer de kroon.
Wat me vooral trof in de bijdrage van van Rompuy was zijn  over diep gevoelde bezorgdheid over het toenemende cynisme. Door de vele mooie beloftes die niet gestand worden gedaan is het geloof in de grote ideologieën  en de grote godsdiensten zwaar geschokt. We leven in het tijdperk van het grote ongeduld. Dit is een lastige positie voor politici,die met individuele belangen te maken krijgen en niet meer met het algemeen belang. Dezelfde overwegingen trof ik aan bij Tinneke Beeckmans, de schrijfster van Macht en onmacht. De moderne gevestigde democratie heeft inderdaad een groot probleem.

Nu het jaar 2016 op zijn laatste benen loopt, passen zulke weemoedige gedachten ons wel. Er zijn meer dan voldoende voortreffelijke analyses van de situatie waarin onze wereld zich bevindt. Duidelijk is dat we net als in de 16e eeuw, de eeuw van Thomas More, op een keerpunt staan. Alleen niemand heeft de oplossing in handen. Net als destijds zal het wel weer met vallen en opstaan gepaard gaan. Hopelijk niet met de oorlogen van destijds. 

In deze berichten heb ik mijn focus hoofdzakelijk gericht op de Laarbeekse raad. Steeds meer bekruipt mij het angstige gevoel dat het de raad ontbreekt aan visie.  In dit verband moet ik steeds denken aan het boek Prediker waarin gezegd wordt dat het volk ten onder gaat door een gebrek aan visie. De Laarbeekse raad kent geen echte visionairs. Dit is m.i. ook de verklaring voor het ontbreken van echte kwaliteit in het debat in de raad. Het gaat over alles en nog wat, maar nauwelijks nog over zaken die er echt toe doen. De grote visie en de echte bevlogenheid ontbreken. Dit verklaart waarschijnlijk ook de veelheid aan akkefietjes die zich in de raadszaal van Laarbeek voordoen. Waar visie ontbreekt regeert de armoede.

Nagenoeg alle fracties kijken in de MooiLaarbeekKrant deze week  terug op de behandeling van het voorstel een  Ondernemersfonds in te stellen. Wat opvalt is dat veel van deze artikelen alleen maar ingaan op randverschijnselen. De principiële vraag komt nauwelijks aan de orde. We zien een raad die moeite heeft om haar verantwoordelijkheid op te pakken. Twijfel aan draagvlak is legitiem, maar mag niet afleiden van de hoofdzaak. En dat deed het afgelopen donderdag in de raad wel.

Gelukkig heeft de coalitie uiteindelijk het collegevoorstel gesteund, al was daar wel een onzinnig amendement van de fractie-ABL voor nodig. De fracties Biemans en PNL stemden op verschillende gronden tegen.

Jammer.

woensdag 14 december 2016


Het jaar loopt ten einde.


Het jaar loopt langzaam op zijn eind. Nog een paar weken en 2016 is voorbij  en storten we ons in het nieuwe jaar 2017. Nu nog geheel blanco, maar dat zal waarschijnlijk niet lang duren.

Na de commissievergadering Ruimtelijk Domein van woensdagavond, waar ik nog op terug zal komen, rest volgende week alleen nog een presidiumvergadering . Dan zit ook dit politieke jaar er op. Helemaal zonder betekenis is deze presidiumvergadering niet, zeker gezien de aankondiging van de burgemeester dat hij in deze vergadering zal terugkomen op  recente problemen in de raadsvergadering. Ik ben benieuwd.

Mij valt op dat er op allerlei momenten geschermd wordt met het begrip  “ betrokkenheid ”. Met name burgemeester van der Meijden draagt dit te allen tijde uit. Hij is  een en al positiviteit.  Overal in de gemeente ziet hij betrokkenheid.

De aanwezigen bij de laatste raadsvergadering verwelkomt hij met nadruk. Hun aanwezigheid legt hij uit een uiting van betrokkenheid. Je kun kunt zo uitleggen. Je kunt er ook een vorm van belangenbehartiging in zien. Er waren immers nogal wat aanwezigen die in een of andere vorm betrokken waren bij het nieuw in te stellen Ondernemersfonds. Dus wel betrokken, maar ook met eigen belangen.

Betrokkenheid kan zich op velerlei manieren uiten. Zelf de handen uit de mouwen steken is een vorm van betrokkenheid tonen. Het hoeft niet altijd voor iedereen zichtbaar. Misschien is onzichtbare betrokkenheid wel de meest zinvolle vorm. Betrokkenheid is solidair zijn en er in woord en gebaar voor uit komen.

Dit is misschien wel een hele mooie kerstgedachte.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 13 december 2016


Het economisch programma van Laarbeek.


Het economisch programma van Laarbeek is een  prima stuk. Alle fracties in de raad spraken dit eenstemmig uit in een debat dat de voorzitter een goed debat noemde.

In dit debat bleef een punt onbenoemd. Terecht dat wethouder Meulensteen dit in zijn antwoord in eerste instantie nadrukkelijk terug haalde. De economische agenda  is niet bedacht en ontworpen  achter een bureau op het gemeentehuis.

De gemeente is eerst naar de sector gegaan en heeft met ruim 300 ondernemers gesproken. Pas daarna is er  een woord op papier gezet. Voordat de nota naar buitenkwam is dit teruggekoppeld naar deze ondernemers om te zien ,zoals de wethouder het formuleerde, of wij het goed begrepen hadden. En dat was zo.

De nota zelf bevat een groot aantal interessante gegevens over de bedrijvigheid in Laarbeek. Ook staan er een  paar rake karakteriseringen over de positie van Laarbeek in de regio in. Mij trof met name de opmerking dat Laarbeek met het gezicht gericht is op De Peel, maar met de rug staat naar Noord-Brabant en Limburg. In essentie is deze opmerking juist, maar wel iets gechargeerd.

Nieuw is ook de nieuwe wijze van borging van de voortgang. Er zullen vijf lokale kerngroepen worden gevormd die de economische agenda gaan uitwerken. De gemeente heeft hiervoor de benodigde financiële midden ter beschikking gesteld. Jaarlijks zal de vinger aan de pols worden gehouden.
Een goede zaak.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 12 december 2016


Het Ondernemersfonds


Maar liefst anderhalf uur had de raad afgelopen donderdag nodig om tot een besluit te komen over het Ondernemersfonds. In twee instanties stemde de raad met een krappe meerderheid in met de oprichting van een  Ondernemersfonds in Laarbeek. Ook al in commissievergadering van Algemeen Bestuur was er eindeloos over gepalaverd.

De behandeling werd uiteindelijk een absurde vertoning. Een wethouder die met zijn ambtenaren en ondernemers hard aan het voorstel getrokken had mocht vanwege mogelijke belangenverstrengeling zijn voorstel  niet meer verdedigen. De burgemeester nam zijn plaats is. Hij deed het overigens met verve. Ook een aantal raadsleden was aangeraden niet het woord te voeren over dit onderwerp, ook al vanwege diezelfde mogelijke belangenverstrengeling. Stemmen mochten zij overigens wel.

In  de raadsvergadering  draaide het evenals in de commissie om twee zaken: het draagvlak onder de ondernemers en de daarmee gelijk gestelden  en de vraag of het aanwenden van de OZB voor dit doel wel rechtgeldig was. Over dat laatste was de burgemeester helder: hij had jurisprudentie verzameld die uitsluitsel gaf. Enig minpuntje was dat deze informatie de raad nog niet bereikt had.

De keuze voor de OZB als middel om het fonds te spekken, lijkt achteraf toch niet zo’n erg verstandige. Dit middel noodzaakt immers om alle ondernemers in en buiten de kernen , de agrariërs en verenigingen over een kam te scheren en via de OZB-heffing te laten betalen voor het Ondernemersfonds.  Logisch dat niet iedereen daar voor voelt. Vreemder wordt het nog eens als het Ondernemersfonds “belastinggeld ” kan terugbetalen aan verenigingen die niets voor het Ondernemersfonds voelen. Dat dit gebrek aan draagvlak het fonds in de toekomst parten gaat spelen, mag niet uitgesloten worden.

Belachelijk was ook dat ABL alleen maar bereid gevonden kon worden tot instemming met het Ondernemingsfonds  door het aanvaarden van een amendement dat de evaluatie van het fonds naar voren haalde. Een jaar is veel te kort om een goed werkend fonds op te zetten en te laten functioneren.

Ik ben bang dat er een ten dode opgeschreven kindje is geboren. En dat zou heel jammer zijn en zeker niet in het belang van ondernemend Laarbeek.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 11 december 2016


De storm die Frans Stienen opriep.


De Helmondse wethouder Fans Stienen heeft nogal wat overhoop gehaald met zijn interview in het ED  bij gelegenheid van zijn 10 jarig jubileum als wethouder van zijn geboorteplaats. Heel veel reacties vielen hem ten deel. De meeste klonken negatief. Ongeveer een derde van de reacties was positief. Ook hier deed weer het bekende verschijnsel opgeld: de elite reageerde anders dan het “ gewone volk ” en de doorsnee burger.

Opvallend was dat de meeste positieve reacties van bestuurders van buiten de gemeenten kwamen. Raadsleden van de betrokken 21 gemeenten reageerden veelal afwijzend. Ook de Laarbeekse burgemeester reageerde in het ED. Heel duidelijk was hij niet. Hij leek vooral gevallen te zijn over een uitspraak van Stienen over burgermeesters die zich in beslotenheid wel duidelijk uitspraken maar in het openbaar zwegen.

Streven naar een fusie van 21 gemeenten is wel erg ambitieus. Dit in één keer te willen doen is vragen om mislukking. Het verzet dat zo’n poging oproept, is niet te beteugelen. Verstandiger is dan ook de keuze voor een bescheidener weg. Een fusie van de Peelgemeenten b.v. De Kempengemeenten en  de randgemeenten van Eindhoven zou een eerste stap kunnen zijn. Ook deze weg blijkt al lastig genoeg. Dat er iets moet gebeuren, daar is vriend en vijand het ondertussen wel over eens.

Er liggen nogal wat hinderpalen op de weg. Zo strookt de klaarblijkelijke voorkeur van Helmond voor Eindhoven  niet met de opvattingen in de overige Peelgemeenten. Het experiment Peel 6.1. is mislukt, omdat Helmond er de stekker uit trok en een andere keuze maakte. Opvallend is ook dat de overblijvende 5 Peelgemeenten niet kozen voor een samenwerking in de Peel 5.1 maar voor hun samenwerking de naam “ De Peelgemeenten ” kozen: een samenwerking van de vijf Peelgemeenten zonder Helmond, dat geen “ hoofdstad van de Peel ” wilde zijn! In de Peel zullen nog heel wat plooien glad gestreken moeten worden voor er weer sprake is van een normale verhouding tussen Helmond en de overige gemeenten van de Peel. Helmonds keuze voor Eindhoven lijkt altruïstisch, maar is dit absoluut niet. Het is eerder een vorm van zelfverloochening, misschien zelfs wel zelfmoord. 

Dan is er nog de bestaande instinctmatige afkeer van “ groot,groter,grootst ”. Raadsleden in de 21 gemeenten willen het liefst een gemeente die dicht bij de burger staat, lokaal georiënteerd is om het zo te zeggen. Hier hebben zij wel een punt, maar heb je daarvoor perse een gemeente voor nodig? In buurten en wijken  gebeurt het immers. Dar heb je geen eigen zelfstandige en kostbare gemeente voor nodig.

Tegenstanders zeggen dat de vorming van een gemeente voor Zuidoost-Brabant het gewicht bij Eindhoven legt. Dit is nog maar zeer de vraag. Van de 750.000 inwoners van Zuidoost- Brabant wonen de meesten immers buiten Eindhoven. Bij verkiezingen zal hun stem de doorslag geven. Het is veel legitiemer dan de overdracht van bevoegdheden aan de stad bij grote bovenregionale projecten, waar ook een optie is waaraan gedacht wordt? In dit laatste geval creëer je immers een groot aantal tweederangs gemeenten. Moeten we dat dan willen?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 7 december 2016

Nogmaals Stienen


Uit het ED van woensdag:

Het voorstel van de Helmondse wethouder Frans Stienen (CDA) om van Zuidoost-Brabant één gemeente te maken, is in slechte aarde gevallen bij D66 in Helmond. De politieke partij vraagt in een brief aan het gemeentebestuur van Helmond wat het gaat doen om te voorkomen dat 'Stienen nog meer onhandige uitspraken in de media gaat doen'.

D66 zegt verbaasd te zijn over het betoog van de wethouder in het ED van maandag 5 december. 'Is het de persoonlijke mening van wethouder Stienen of van het Helmondse college dat de 21 gemeenten in de MRE-regio dienen te fuseren?', zo luidt de eerste vraag van de partij. D66 zegt te vrezen dat nu het beeld ontstaat dat Helmond andere gemeenten wil opheffen. Daarom zegt D66 te willen weten hoe het gemeentebestuur dit beeld gaat bijstellen.

In de vragen aan het gemeentebestuur noemt D66 de uitspraken van Stienen 'onzorgvuldig en onhandig'. De CDA-wethouder uitte zijn wens tot één grote regiogemeente in een interview ter gelegenheid van zijn tienjarig wethouderschap. De partij memoreert dat hij twee keer eerder in de media dingen zei die tot ophef leidden: over de kwaliteit van wethouders in de regio en het bestempelen van de Cacaofabriek in Helmond als 'veredeld wijkhuis'.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 6 december 2016

Frans Stienen


De Helmondse wethouder Frans Stienen heeft gesproken. En hoe. Gisterenavond stonden er al 106 reacties op de site van het HD. Zoals te verwachten was zijn het  overwegend negatieve. In een poll waaraan ongeveer 1000 personen deelnamen gaf slechts een derde van de deelnemers aan het met Stienen eens te zijn.

Woensdag besteedde in een tweetal artikelen het ED opnieuw aandacht aan de uitspraken van Stienen. Een beetje achtergrond en wat reacties uit de regio. Het wachten is op de menig van het ED; het echte opiniestuk moet nog komen. Daar wachten we maar eerst op voor we met onze eigen mening komen.

Een afgewogen oordeel is in dezen belangrijker dan een snelle reactie los uit de pols.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 5 december 2016


OZB

  
Binnenlands Bestuur meldde vorige week dat de onroerendezaakbelasting (ozb)  volgend jaar in ruim een kwart van de gemeenten omlaag gaat. Grootste dalers zijn de gemeenten Rijswijk en Geldrop-Mierlo met 7 procent.

Uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten blijkt dat de ozb in 2017 gemiddeld 1,3 procent stijgt. In plaats van 273 euro in 2016 betalen huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 3 euro meer. Met de stijging van 1,3 procent blijven gemeenten onder de met het rijk het afgesproken maximum – de zogeheten macronorm. Dat is voor het eerst in jaren.

Uitschieters zijn volgens de Vereniging Eigen Huis de gemeente Nijmegen, Haren en Ommen. Een huiseigenaar in Nijmegen betaalt volgend jaar gemiddeld 510 euro aan ozb. ‘Dat is maar liefst vier keer zo veel als in de gemeente Den Haag, waar de ozb gemiddeld Euro 127 bedraagt’, aldus de vereniging.  Grootste stijger in de steekproef is de Groningse gemeente Haren, waar de gemiddelde ozb-aanslag volgend jaar met 12 procent omhoog gaat – van 378 naar 423 euro. Ommen verhoogt de ozb met 11 procent – van 227 naar 252 euro – en Apeldoorn met bijna 8 procent van 295 naar 319 euro.

In navolging van Binnenlands Bestuur boog ook het Eindhovens Dagblad zich over de OZB. Met de kop “ OZB wordt gemakkelijk verhoogd ” constateerde het ED dat de belasting voor huizenbezitters in Helmond het hardste stijgt. Helmond verhoogt in 2017 de OZB met 9%. Het ED ontleent de gegevens aan een steekproef van de Vereniging Eigen Huis. Daar staat wel tegenover dat in Helmond de afvalstoffenheffing fors omlaag gaat en de rioolheffing gelijk blijft. Uiteindelijk zijn de inwoners daar maar een paar euro’s duurder uit dan dit jaar.

De Vereniging Eigen Huis heeft niet alle gemeenten in het onderzoek betrokken. IN het onderzoek zaten slechts 109 van de 390 Nederlandse gemeenten. Hier door is het beeld enigszins krom. Zo zat er Laarbeek b.v. niet in en bleef de verhoging van 13% hier in de berichtgeving onbelicht. Het gevolg hiervan is dat het beeld van Laarbeek niet klopt en het staatje in het ED onjuist is. Volgens de krant zag het beeld er zo uit:

Helmond: 9,5 procent
Asten: 4,5 procent
Laarbeek: 3,0 procent
Geldrop-Mierlo: 1,6 procent
Someren: 0,6 procent
Gemert: 0 procent
Deurne: - 10,6 procent

Voor Laarbeek had er 13% moeten staan. En dat is andere koek.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 4 december 2016


Woonvisie


Afgelopen week konden de Rotterdammers zich in een referendum uitspreken over de nieuwe woonvisie voor hun stad. Een referendum is een geschikt middel om  snel de mening  van de bevolking te kennen, maar het is een onding als het om complexe zaken gaat. Een genuanceerde mening uiten is in een referendum niet mogelijk. Alleen voor of tegen , ja of nee is mogelijk. In Rotterdam  werd de drempel van 30% dan ook niet gehaald.

Ik heb met belangstelling naar Rotterdam gekeken. Vooral naar de wijze waarop daar met de woonvisie werd omgegaan. Mijn interesse kwam mede voort uit het feit dat ook Laarbeek bezig met het ontwikkelen van een nieuwe woonvisie voor de jaren 2017-2021. Ook hier blijkt het klaarblijkelijk lastig om dit proces succesvol af te ronden.

Op het concept wat ter visie heeft gelegen, is nogal wat kritiek gekomen. Niet alleen in de commissie en raad, maar ook van de direct betrokkenen. Er zijn veel zienswijzen ingediend en Wocom, de woningbouwcorporatie die de meeste huurhuizen in Laarbeek bezit, heeft zelfs voor de afronding een nieuw gesprek over de woonvisie met het college gevraagd. Hierdoor duurt het allemaal langer dan gepland was. De woonvisie zou  volgens de planning op 8 december in de raad behandeld worden, maar dit bleek niet meer haalbaar.

Verrassend is dit allemaal niet. In juli 2016 vond de raad al dat het college tijd tekort zou komen en dat er voortvarender gewerkt moest worden. Het CDA sprak dit zelfs uit in een motie. Toen eindelijk het concept Woonvisie ter inzage werd gelegd, reageerden commissie en raad nogal in mineur. Het resultaat beantwoordde niet helemaal aan de verwachtingen. De kritiek is het beste samen te vatten met: deze woonvisie mist visie; het is een beschrijvend pragmatisch stuk, waar geen doorberedeneerde gedachten aan ten grondslag liggen. Het mist de essentie.

In de discussie in Rotterdam, waar ik hierboven op doelde, zag ik hetzelfde patroon. Waar Rotterdam behoefte aan heeft, is een visie en geen pragmatisch ambtelijk stuk.  Rotterdammers vroegen zich af: waar zijn de bewoners uit de wijken zelf en de nieuwe groepen (zzp’ers, vluchtelingen, expats, start ups, maatschappelijke initiatieven) die de komende jaren naar de stad zullen trekken en ook een woonbehoefte hebben?

Dit soort vragen zouden ook in Laarbeek gesteld moeten worden. De woonvisie zou de antwoorden op deze vragen moeten bevatten. Antwoorden op vragen als wie zijn we,hoe moeten we bouwen en welke omgeving past bij ons? Prangende en cruciale vragen. Deze vragen zouden ons doen inzien dat het in woonvisie niet om stenen gaat, maar om mensen! De woonvisie zou ook een antwoord moeten geven op de vraag hoe we de afnemende sociale cohesie en saamhorigheid kunnen versterken. In de visie zou het meer over leefbaarheid dan over stenen moeten gaan.

Zo’n woonvisie leidt tot veel zinniger prestatieafspraken dan nu het geval  is. Een gemiste kans dus, niet alleen voor 2017 maar voor jaren!



Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 30 november 2016


Participatie in allerlei gedaanten


Er is bijna geen gemeente in dit land die niet experimenteert met het stimuleren van nieuwe vormen van betrokkenheid van gemeente en bewoners. We zien van alles voorbijkomen:  cocreatie, een wijkbedrijf, veranderlabs, initiatievencafé's, burgerpanels, een coöperatieve wijkraad etc. Er worden meer én andere mensen actief in buurt- en stedelijke netwerken.

Maar moet de gemeente nu meer mensen betrekken bij hun leefomgeving, of moet uiteindelijk de gemeente zelf aan zet zijn? We stellen meestal de relatie burger-overheid centraal in de participatie-discussie, en concluderen dan dat daar de beroemde ‘kloof’ zit. Met de beroemde participatieladder uit proberen we de ‘kloof’ te overbruggen.

Het woord kloof benadrukt een statisch wij & zij, en laat daardoor weinig ruimte voor jij & ik. Ligt de werkelijke opgave niet het bruggen bouwen tussen burgers onderling? Want is daar, tussen groepen burgers, niet langzamerhand de werkelijke kloof ontstaan? We leven allemaal in onze veilige eigen bubbel, en omringen ons met ‘ons soort mensen’. Hoogopgeleide en goedverdienende mensen komen weinig meer in contact met mensen die het minder goed hebben.
  
Hier is dus een wereld te winnen. We zijn verleerd werkelijk naar elkaar te luisteren en ons de wereld van anderen te verdiepen. Dat vraagt om argwaan, competitie en onbegrip achter je te laten, en werkelijk de dialoog met de ander aan te gaan. Dat brengt ongetwijfeld ongemak en conflict, maar uiteindelijk ook begrip en nieuwe perspectieven. Veel vraagstukken waarvoor we naar de overheid kijken, zijn vooral vragen die we als burgers onderling moeten zien op te lossen. Volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren kunnen een belangrijke rol spelen in het verbinden van groepen. Overigens zie ik steeds meer burgerinitiatieven die dat ook bewerkstelligen en zelfs vaak beter (en leuker, niet onbelangrijk!) dan de overheid het doet.

We moeten bereiken dat mensen weer met elkaar in gesprek gaan, in plaats van voortdurend naar de overheid te kijken. Dat vergt voor de gemeente meedoen in de werkelijkheid van bewoners en dat wat gaande is in buurten. Midden in de gemeenschap staan, en van daaruit definiëren wat je rol is en wat nodig en goed is om te doen. En het mensen mogelijk maken samen de beslissingen over hun leefomgeving te nemen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 29 november 2016


Schijnbare belangenverstrengeling


Raadsleden worden geacht het algemeen belang van de gemeente te dienen. Zij moeten er voor waken dat zij niet in de knoop komen met particuliere belangen. Dit kan er toe leiden dat zij zich bij bepaalde agendapunten terughoudend moeten opstellen en zich niet moeten in laten met de discussies over dit onderwerp in de raad, al was het alleen maar om te voorkomen dat zij in de problemen komen. Ook de schijn van belangenverstrengeling met voorkomen worden.

Vrij onverwacht speelde deze kwestie vorige week in de Laarbeekse raad bij de behandeling van het Ondernemersfonds. Wethouder Meulensteen en raadslid Mevr Slaets-Sonneveldt kregen te horen dat het verstandiger was hun mond te houden over dit punt om elk idee van belangenverstrengeling te voorkomen. Gevolg was dat de burgemeester optrad als plaatsvervanger voor wethouder Meulensteen en  raadslid Verschuren Mevr. Slaets verving in de commissievergadering.

Op het eerste gezicht leek het allemaal nogal vergezocht. In werkelijkheid was dit niet zo. Raadsleden en wethouders moeten op dit terrein zeer terughoudend zijn. Zelfs iedere schijn van belangenverstrengeling dient vermeden te worden. Door zelf niet aan de discussie deel te nemen werd een discussie over belangenverstrengeling voorkomen. En dat hoort ook zo.

Er is nog wel een probleem. Er is een heel proces van voorbereiding aan dit Ondernemersfonds vooraf gegaan. Hierin heeft wethouder Meulensteen een grote rol gespeeld. De vraag is opgeworpen of hij hier verstandig aan heeft gedaan, ook omdat hijzelf agrarisch ondernemer is en het ZLTO deelneemt aan het Ondernemersfonds. 

Misschien was het verstandiger geweest als men op het gemeentehuis eerder aan het verschijnsel schijnbare belangenverstrengeling had gedacht! Maar ja, beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


maandag 28 november 2016


Ondernemersfonds


In de commissievergadering was de burgemeester die als waarnemend portefeuillehouder optrad, nog heel stellig. Hij verzekerde de commissieleden bij herhaling dat er meer dan voldoende draagvlak was voor het  nieuw in te stellen Ondernemersfonds.. In de commissie zelf was er bij meerdere partijen gerede twijfel over dit draagvlak, maar ja als het college zo stellig was, wie was je dan als eenvoudig commissielid om hieraan te twijfelen.

De ontknoping kwam al heel snel. Maandagavond was er een bijeenkomst met de sportverenigingen over dit voorstel. Dinsdag daarop meldde MooiLaarbeek : College neemt raadsvoorstel Ondernemersfonds in heroverweging. De fracties moesten dit uit de pers vernemen. Natuurlijk waren ze hierover not amused.

Letterlijk schreef de krant:

“ Het college gaat het raadsvoorstel van het Ondernemersfonds in heroverweging nemen. Vanuit de achterban blijkt dat sportverenigingen niet content zijn met de voornemens van een ondernemersfonds. In de collegevergadering van dinsdagochtend is besloten om te heroverwegen of sportverenigingen ook een aanslag op hun OZB krijgen. Dit kan erin resulteren dat er een aangepast raadsvoorstel komt voor de raadsvergadering van donderdag 8 december, waarin er een besluit wordt genomen over het ondernemersfonds.
Ondernemersfonds

Het college is voornemens om per 1 januari een ondernemersfonds gerealiseerd te hebben in Laarbeek. Dit gebeurt in samenwerking met de partijen Centramanagement, Parkmanagement en ZLTO, afdeling Laarbeek. Het ondernemersfonds is voor iedereen die OZB betaalt in de categorie 'niet-woningen'. Zowel de eigenaar als de gebruiker van het pand betaalt. Het bedrag is €30,00 per €100.000,00 WOZ-waarde. Dit moet resulteren in een totaalbedrag van ruim €130.000,00 voor heel Laarbeek.

Sportverenigingen
Het bovenstaande houdt in dat ook sportverenigingen met eigen accommodaties, 29 in totaal in Laarbeek, hieraan bij moeten dragen. Voor de vier voetbalverenigingen gaat dit het meeste geld kosten, met bovenaan Sparta'25, die jaarlijks bijna €300,00 hieraan kwijt zou zijn. Drie verenigingen van eigen accomodaties zijn vrijgesteld, omdat het bedrag voor hen op minder dan €10,00 uitkwam. In totaal zouden de verenigingen goed zijn voor zo'n €1.500,00. Echter zijn de verenigingen niet blij met deze OZB-aanslag, omdat zij de meerwaarde hier niet van inzien.

Heroverweging
Het college wil naar haar achterban luisteren en neemt daarom het voorstel in heroverweging. Burgemeester Frank van der Meijden vertelt: "Wij vertrouwen op onze achterban en willen graag het contact met de verenigingen goed houden. Als blijkt dat zij niet achter dit plan staan en de meerwaarde niet inzien, moeten wij dat heroverwegen. Daarom gaan we dat doen. Dat kan erin resulteren dat ons raadsvoorstel voor de raadsvergadering van 8 december aangepast kan worden." Van der Meijden laat weten dat het sowieso de bedoeling is dat het ondernemersfonds per 1 januari 2017 van start gaat.”

Dat is dus andere koek. In ieder geval bij een aantal deelnemers ontbreek het aan animo.  Dus zal het iets anders .

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


zondag 27 november 2016



Opkomst bij lokale verkiezingen


Bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Meijerijstad afgelopen woensdag kwam slechts 41% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Een uiterst lage opkomst. Gelukkig niet het absolute laagterecord. De opkomst bij de verkiezingen in Den Bosch bij de fusie met Rosmalen was zelfs nog een fractie lager. Een lage opkomst is natuurlijk op de duur funest voor het draagvlak.

Meijerstad, voortgekomen uit een vrijwillige fusie van Veghel, St. Oedenrode en Schijndel, wordt qua oppervlakte de grootste Brabantse gemeente. In het Brabantse staan meer samenvoegingen op het programma. Denk maar eens de gemeente Nuenen, Gerwen, Nederwetten. Een zelfstandig Nuenen c.a. is een gepasseerd station. Daar is op een enkeling na iedereen het ondertussen wel zo ongeveer over eens. Over de te kiezen oplossing lopen de meningen uiteen. Hier liggen verschillende opties. In Nuenen lijkt de voorkeur van de meerderheid van de inwoners uit te gaan naar een fusie met Eindhoven; de andere optie, die blijkbaar de provincie voorstaat, een fusie met Son en Breugel, lijkt weinig kans te maken. De gemeente Son en Breugel voelt er in ieder geval niets voor. Ook de shared services- constructie krijgt weinig handen op elkaar.

Waarom laten het kiezers afweten bij lokale verkiezingen en nemen zij niet de moeite om hun stem uit te brengen? Hiervoor zijn natuurlijk velerlei redenen. Het is ook geen typisch Nederlands verschijnsel. Het komt overval voor. Denk b.v. maar eens aan het referendum in het Verenigd Koninkrijk over de Brexit, waar b.v. de jeugd het op de verkiezingsdag massaal liet afweten. Door een verkeerde inschatting.

Gezien het huidige politieke klimaat mag het niet verbazen dat veel kiezers het met name bij lokale verkiezingen laten afweten en dus thuis blijven. De politiek is daar zelf voor een groot deel schuld aan. Het belang van gemeenten wordt voor burgers minder en minder. Gemeenten schuiven steeds meer taken af. Zij leggen de nadruk op faciliteren en niet meer op zelf uitvoeren. Zij privatiseren in toenemende mate allerlei gemeentelijke taken en willen steeds meer dat burgers zelf zaken gaan uitvoeren, vooral vanuit financiële oogmerken. Hierdoor verschuift de aandacht van de burger van het gemeentehuis naar de wijk of buurt. Wat hebben buurtbewoners nog te zoeken bij de gemeenten en de politiek? Het wordt voor hen steeds meer een ver- van- mijn- bedshow.

Erg bevorderlijk voor het stimuleren van de publieke belangstelling voor de lokale politiek zijn de laatste tijd media ook al niet. Met name de lokale kranten hebben weinig belangstelling voor het reilen en zeilen van de gemeenten in hun verspreidingsgebied. In het Helmondkatern van het Eindhovens Dagblad is de aandacht voor de gemeentepolitiek sinds de samenwerking met Algemeen Dagblad minder en minder geworden. De nadruk ligt erg sterk op incidenten en ” geruzie ” ligt. Heel veel burgers willen hier niets mee te maken hebben. Nogal wiedes.

De lokale politiek zal met deze ontwikkeling iets moeten doen. Langer afwachten kan niet meer. De politiek moet weer interessant en belangrijk voor de burger worden. Misschien zijn herindelingen wel het antwoord.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 23 november 2016


Wat gaat er fout?


Het liefst zien we natuurlijk dat in de raad de verhoudingen harmonieus zijn. Dat de neuzen dezelfde richting uitstaan en partijen naar elkaar willen luisteren. Meningsverschillen komen natuurlijk voor. Daar is niks mis mee en moet kunnen.

Bedenkelijker wordt het als partijen niet meer met elkaar door een deur kunnen en in de raad op elkaar gaan afreageren. Als dat gebeurt, beginnen de problemen pas echt.

De stemming in de Laarbeekse gemeenteraad is de laatste tijd erg verzuurd. Dit leidt om de haverklap tot aanvaringen tussen fracties. Soms ligt de aanleiding in persoonlijke opstellingen, soms klaarblijkelijk in oud zeer, dat onvoldoende verwerkt is.

Recent zijn  er in de Laarbeekse raad een tweetal voorvallen geweest die te denken geven. Wethouder Meulensteen kreeg het aan de stok met PNL en weigerde nogal bot inhoudelijk op de opmerkingen van PNL in te gaan. Iets soortgelijks deed de burgemeester als wnd portefeuillehouder in de commissievergadering van algemeen zaken bij de bespreking van  de instelling van een Ondernemersfonds. In de tweede  instantie had hij zoveel herhalingenmoeten aanhoren dat het voor hem wel voldoende was. Hij miste de inhoudelijke discussie en hij weigerde daarom in te gaan op de inbreng van de fracties in de tweede instantie.

Duidelijk is dat er op korte termijn iets moet gebeuren. Nu worden op onbewaakte momenten dingen geroepen die kant noch wal raken. Uit frustratie en zelfs soms uit onbegrip. Zo doorgaan tot maart 2018 leidt alleen maar tot nog meer botsingen. Partijen moeten hoognodig  met elkaar in gesprek. Het liefst onder leiding van een deskundig bemiddelaar van buiten. 


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 22 november 2016


De gemeenteraad heeft geen toekomst



Zo luidde de titel van een studie die Jasper Loots en Piet Hein Peeters enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 20124 lieten verschijnen. Ook nu nog is dit boek actueel. Of de gemeenteraden er de afgelopen vier jaar sterker op zijn geworden is nog maar zeer de vraag.

De problemen waarop Loots en Peeters de  hand oplegden, bestaan nog steeds. Formeel staat de raad aan het hoofd van de gemeenten of is de raad, zoals de gemeente Amsterdam het op haar website zei, de baas. Wie maar enigszins thuis op het gemeenthuis, moet lachen als hij dit leest. Tegenover een groot ambtenarenapparaat, een college dat fulltime werkt en wethouders die hoe langer hoe meer specialisten zijn geworden, is een raadslid niet opgewassen. Zijn hebben een grote kennisvoorsprong op gemeenteraadsleden en daarmee in feite de regie. Trouwens de meeste beslissingen worden genomen door woningbouwcorporaties,zorginstellingen en onderwijskoepels.

Loots en Peeters schrijven:

“ De kwaliteit van gemeenteraadsleden in dat kleinere speelveld is cruciaal, willen ze nog enige invloed kunnen uitoefenen. Raadsleden moeten een netwerk van experts om zich heen verzamelen, dat hen voedt. Anders wordt het kennismonopolie van de ambtenaren niet doorbroken. Raadsleden moeten ook hun beperkingen kennen: waarover kun je wel besluiten en waarover niet. En helaas mag je straks over steeds minder zaken mee besluiten.

Er zijn stevige lokale gemeenteraden nodig. Die moeten zorgen voor een snelle aanpassing van hun verkokerde ambtelijke apparaat. Kom op met die integrale aanpak. Een stevige gemeenteraad heeft bovendien de nodige invloed in de landelijke politiek en kan ervoor zorgen dat de lokale stem van goed wordt gehoord bij het gemeenschappelijke beleid in hun regio.”

:

Zo eindigde hun verhaal toch nog redelijk positief. In ieder geval positiever dan Marcel Boogers die schreef:
 
"Raadsleden zitten in de cockpit van een kermisvliegtuigje. Zo eentje waarvan de exploitant bepaalt hoe hoog die gaat en hoe lang het duurt." 

Raadsleden leden zijn vreemde eenden zei de denker des vaderlands, René Gude. Ook niet echt positief.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


maandag 21 november 2016


Ondernemersfonds


Er is de laatste weken enige reuring ontstaan over het voorstel om een ondernemersfonds in Laarbeek te starten. Naast enthousiaste geluiden zijn er ook minder positieve te horen. Het draagvlak zou voornamelijk volgens een aantal opponenten minder groot zijn als voorgesteld wordt.

Wat er van waar is, onttrekt zich aan mijn waarneming. In de commissievergadering was er heel veel aandacht voor. Iedere keer opnieuw kwam het terug, zowel in  de eerste als tweede instantie. Zo vaak zelfs in de tweede instantie dat de burgemeester , de wrnd portefeuillehouder, zijn teleurstelling uitsprak over de voortdurende herhalingen. De commissie maakte m.i. een probleem waar geen probleem is. Natuurlijk er zullen altijd bedrijven en/of organisaties zijn die liever niet bijdragen. Daar zullen we moeten leven, maar om deze groep een soort vetorecht te geven, gaat wel wat ver.

De indruk ontstaat dat de communicatie over het voorstel beter had gekund. Vreemd is dat pas op het laatste moment duidelijk werd dat de bestaande reclamebelasting gehandhaafd blijft. Waarom is onduidelijk, zeker als de kosten voor de reclamebelasting afgetrokken zullen worden van  de bijdrage vanuit de OZB op niet woningen. Volgens mij moet het het een zijn of het ander: een Ondernemersfonds of een reclamebelasting

Ook valt op dat het werkterrein voor het fonds wel heel ruim bemeten is. Waarom perse ook het buitengebied hierbij betrekken? Een wat minder ambitieuze start ware te verkiezen.

Er is in Laarbeek gekozen voor een ondernemersfonds dat gevoed wordt  vanuit de OZB. Het is de vraag of dit verstandig. In veel gemeenten wordt gekozen voor een zgn. BIZ, een bedrijveninvesteringszone. Of er in Laarbeek een afweging is gemaakt en waarom er gekozen is voor een ondernemingsfonds, gevoed vanuit de OZB, kan ik vanuit de stukken niet opmaken. Ook in de commissievergadering bleef dit punt onder de oppervlakte. PNL bracht het wel ter sprake; het echte antwoord kwam er echter niet.

En dan is er nog de integriteitskwestie. Op zijn minst een wethouder en een enkel raadslid zouden belang hebben bij het ondernemersfonds. Een zaak van echte of schijnbare belangenverstrengeling. Het lijkt mij ver gezocht. Natuurlijk is het in dit soort situaties verstandig om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Laarbeek heeft dit afgelopen donderdag gedaan.
  

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185