dinsdag 13 oktober 2015



Het gevaar van ambitie


In oorsprong had het woord ambitie een vrij negatieve betekenis. Zo associeerden de Romeinen  ambitio  met het rondgaan bij mensen om stemmen te ronselen. Er werden zelfs aanklachten ingediend tegen politici die ervan werden beschuldigd te veel ambitio aan de dag te hebben gelegd (i.e. ongeoorloofde kiespraktijken). Met de opkomst van het christendom werd nederigheid naar voren geschoven als na te streven deugd en zelfzuchtige ambitie afgewezen.
Met de Renaissance kwam ambitio terug in de belangstelling te staan, onder meer door het werk Verhandelingen over de eerste tien boeken van Titus Livius van Nicoló Machiavelli. Hij was van mening dat ambitie - mits gebruikt voor de juiste doeleinden - wenselijk kon zijn. Deze positieve vorm van ambitie wordt vaak "gezonde ambitie" genoemd.
Waarom deze korte zoektocht naar de betekenis van de term ambitie? De aanleiding is de gemeentebegroting 2016. Het Laarbeekse college van B en W laat zich kennen als een zeer ambitieus college. Het zet de lijn die ingeslagen is met de Kadernota 2016 in deze begroting onverdroten voort. Het is zo ambitieus dat het de vraag oproept of het allemaal wel verwezenlijkt kan worden, m.a.w. of wat het college wil of het wel reëel is.
Het college wil een miljoen euro uit de meevallers over 2014 gebruiken als aanjaaggeld voor een brede maatschappelijke discussie over verduurzaming van Laarbeek. Deze discussie moet nieuwe projecten opleveren die verder gaan dan de bekende aanpak ( zonne-energie, led-verlichting etc.). De lat ligt dus hoog. Voor deze projecten is structureel € 50.000 uitgetrokken.
Het idee voor deze verduurzaming is al gelanceerd in de Kadernota 2016. Tot op heden heeft het college nog geen verdere van de plannen gemaakt. In de begroting 2016 wordt aangegeven dat dit binnenkort gaat gebeuren. Kennelijk heeft het college nog geen helder omlijnde invulling voor de aanpak. Dit is een veeg voorteken.
Ook de gebruikte terminologie begint aardig door elkaar heen te lopen.Was er in de Kadernota sprake van duurzaamheid en werd er later van verduurzaming gesproken. In de begroting wordt nu weer gesproken over het toekomstbestendig maken van de samenleving. Iedereen weet wel ongeveer wat met deze termen bedoeld wordt. Alleen het door elkaar gebruiken van deze termen zonder duidelijk aan te geven wat men er precies onder verstaat, maakt het geheel er niet helderder op. Toch zou dat eigelijk wel moeten.
Ondertussen heeft het college wel verwachtingen gewekt bij verenigingen en organisaties. Zo speelt Zorg om het dorp in haar Flitsbrief er al handig op in. Als de gemeente draalt met het schetsen van de contouren voor de discussie en de voorwaarden liggen teleurstellingen op de loer.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185