zondag 18 oktober 2015

De afgelopen week



Deze week had heel verschillende gezichten. Afgelopen woensdag was er eerst het bericht over gratis huwelijken in Laarbeek; daarna kwamen weer berichten over de beweegtuin in Lieshout die steeds meer een splijtzwam is geworden.

Het bericht over de gratis huwelijken was positief. De belangstelling voor het gratis trouwen op maandagmorgen in Laarbeek is zo groot dat er wachtlijsten ontstaan. Om die wachtlijst in te dammen stelt het college voor met ingang van komend jaar een nieuwe, extra trouwmogelijkheid in: het 'eenvoudig huwelijk'.

Dit kan elke maandagochtend om 9.30 of 10.00 uur. Het eenvoudige huwelijk gaat 150 eurokosten  en het bruidspaar mag daarbij maximaal 25 gasten meenemen. Het is daarmee 200 euro goedkoper dan de goedkoopste 'reguliere' huwelijksvoltrekking in Laarbeek, die vanaf volgend jaar 350 euro kost. De duurste trouwvariant in Laarbeek is buiten kantooruren trouwen op locatie, bijvoorbeeld in de eigen achtertuin. Daarvoor moet met ingang van 2016 1.000 euro worden neergeteld. Het gratis trouwboekje verdwijnt overigens ook in Laarbeek. Dat gaat standaard 30 euro kosten.

De berichtgeving over de beweegtuin was minder positief. Onvoorstelbaar dat een cadeau aan de gemeenschap tot zoveel heisa kan leiden! De bezwaarmakers hebben de hakken in het zand gezet en lijken niet meer voor rede vatbaar. Standpunten verharden zich Dit lost natuurlijk niets op. Een bemiddelingspoging van de burgemeester heeft niet de gewenste toenadering gebracht, ook al omdat de organisatoren van het bezwaar doelbewust verstek lieten gaan. Dit heeft hun zaak beslist geen goed gedaan. Als je niet meer wilt praten, verlies je al je rechten.

Breken met grenzen.

Eerst wilde ik nog een keer aandacht besteden aan de Gemeentebegroting 2016. Het verschijnen van “ Breken met grenzen “ van de Werkplaats Wonen van de Metropool Regio Eindhoven heeft me doen besluiten hiervan af te zien. Ongetwijfeld is later nog wel gelegenheid om op de begroting terug te komen.

Breken met grenzen is zonder meer een grensverleggend rapport. De opstellers stellen voor op het gebied van wonen en voorzieningen de regie in een hand te nemen. Gemeenten zouden de bouwproductie moeten overgeven aan een regionale woningraad. Dit is zonder meer een radicaal voorstel. Gemeenten moeten zich de komende twee maanden hierover uitspreken.

Er staan in het rapport ongetwijfeld rake en ook wel verbijsterende opmerkingen over gemeenten die veelal niet verder kijken dan de eigen gemeentegrenzen en vooral ongecoördineerd elkaar beconcurreren om inwoners vast te houden en/of aan te trekken. Daardoor worden er op veel plaatsen de verkeerde woningen gebouwd. De Werkplaats Wonen vindt dat dit meer gecoördineerd moet gebeuren en wil de regie in de regio in één hand leggen: de regionale woningraad.

Er zijn natuurlijk talloze argumenten die hiervoor pleiten. Alleen zo werkt het niet. De opstellers van de studie maken weer eens de klassieke fout dat zij vanuit de hoge toren hun plannen ontwikkelen en deze top down aan de regiogemeenten presenteren. Die voelen zich natuurlijk overvallen en zetten de hakken in het zand. En zo stagneert het plan weer. Zo’n ingrijpende veranderingen moet zorgvuldig en met geduld in gang worden gezet: het voortdurend praten met gemeenten en alle betrokkenen, langzaam maar zeker de geesten rijp maken, zorgvuldig draagvlak zoeken en heel voorzichtig manoeuvreren naar het einddoel. Op die manier kom je verder; niet met een plan van bovenaf.

De eerste reacties wijzen er dan ook op dat de regiogemeenten zich overvallen voelen. Gemeenteraden hechten sterk aan het behoud van hun zelfstandigheid als uitdrukking van hun identiteit. Natuurlijk vrezen zij dat dit voorstel de opmaat is naar een grootschalige herindeling. Daar is de tijd nog lang niet rijp voor. Hiervoor is een veel meer tijd nodig en veel meer massage.

Nogmaals Breken met Grenzen is een mooi grensverleggend rapport, maar zo werkt het niet! De traditionele grenzen laten zich niet zo gemakkelijk slopen.